Reflektif işaretlemeler aracın arka ve yan bölümlerinin profilini net bir şekilde belirleyip, aracın gece 1000 metreye kadar görünür kılınmasını sağlıyor. 10 yılı aşkın bir süredir yapılan bilimsel çalışmalar ve saha araştırmaları, doğru şekilde işaretlenmiş kamyonların, işaretlenmemiş kamyonlara kıyasla kaza oranını azalttığını gösteriyor. Sürücüler gece koşullarında, işaretlenmiş kamyonları 5 ila 8 kat daha hızlı fark ediyor. Bu erken uyarı, sürücülerin gerekli tedbiri alması için zaman kazandırıp birçok hayatın kurtarılmasına yardımcı oluyor.

Düşük hızda seyreden ağır araçların görünürlüğünü artırmak için ECE104 düzenlemesiyle reflektif şerit kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu düzenlemenin trafikte görünürlük yoksunluğundan kaynaklanan kazaların önlenmesinde çok önemli bir katkısı olması bekleniyor. 3M’in yaptığı araştırmalara göre, reflektif şerit kullanımının zorunlu olduğu N2 (7,5 ve 12 ton arası) ve N3 (12 ton üzeri) araçların arka kısımlarında reflektif işaretleme kullanımı, bu yönden yapılan kazaları yüzde 41 oranında, araçların yan kısımlarında kullanılan reflektif işaretlemeler ise bu yönden yapılan kazaları yüzde 37 azaltıyor. 

Reflektifler mauyenede kontrol edilmeli

3M Trafik ve Güvenlik Ürünleri Pazarlama Müdürü Buket Uluarabacı araçların görünürlüğünü sağlama ve kazaları önleyip hayat kurtarmanın reflektif işaretlemelerin kullanılmamasının TÜV muayenesinde ağır kusur olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyor. “Dahası kontrollerin sıklaştırılması, araç muayene ve kontrol istasyonlarında reflektivite ölçer aletlerle ürünlerin reflektif değerlerinin ölçülmesi, böylece gerçek ve sahte ürün ayrımının yapılması da kazaları önlemeye katkıda bulunacaktır” diyen Uluarabacı, reflektif şerit zorunluluğunun kasalarda da olması gerektiğini vurguluyor.

İtalya’da kazalar yarı yarıya azaldı

Reflektör kullanımı konusunda en gelişmiş ülkelerden biri olan İtalya’da 3,5 ton ve üzeri için olan vasıtalarda kullanımın zorunlu olduğu bilgisini veren Buket Uluarabacı, bu zorunluluk sayesinde İtalya’da son 5 yılda kaza oranlarının yüzde 45 oranında azaldığını vurguladı. Uluarabacı’nın konu hakkında verdiği bilgiler şöyle: “Türkiye’de sayıları oldukça fazla olan N1 ve N2 3,5 ve 7,5 ton arası sınıfı araçlarda reflektif şerit kullanımı halihazırda zorunlu değil. Ülkemizdeki araçların önemli bir bölümünü oluşturan N1 ve N2 sınıfı araçların görünürlüğünün sağlanmasının ülkemizdeki trafik kazalarının azaltılmasına önemli katkısı olacaktır. Yetkililerin bu araç sınıflarının da zorunlu reflektif şerit kullanımına dahil olmasını sağlayabilecek bir düzenleme yapmasının gerekli olduğunu düşünüyor ve bu düzenlemeyle kazalarda belirgin bir düşüş yaşanacağına inanıyoruz.”

Sahte ürünler kazaları önlemiyor

Sahte ürünlerin reflektivite değerleri çok düşük olduğu için aracın görünürlüğüne bir katkısı bulunmadığına dikkat çeken Uluarabacı, ağır vasıta görünürlüğünü artırmayan ürünlerin kullanımının, kazaların önlenememesi anlamına geldiğini belirterek “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, 1.24 milyon kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini göz önünde bulundurursak sahte ürünlerin ne kadar ciddi bir tehdit oluşturduğu ortaya çıkıyor.” dedi.

Reflektör Refik geniş kitlelere ulaştı

Buket Uluarabacı, Reflektör Refik kampanyası’nı şöyle değerlendirdi: “Kampanyamızın amacı, reflektif işaretlemelerin önemini vurgulamak, araçlarda reflektif kullanımını artırmak ve sahte ürünler ile ilgili kamuoyunda bilinç yaratmak. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen projede, ünlü oyuncu Sümer Tilmaç, “Reflektör Refik” adlı bir karakteri canlandırıyor. Proje, radyo spotları, poster çalışmaları geniş bir kitleye ulaştı ve farkındalık yaratmamızı sağladı. Radyo spotumuz halen Trafik Radyosu’nda yayınlanmayı sürdürüyor.”