Brent türü ham petrolün varil fiyatı, bir süredir içinde bulunduğu düşüş trendine bugün de devam ediyor. Dün güne 110,58 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, 109,9 dolara kadar geriledikten sonra günü 110 dolar sınırından tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün de güne düşüşle başlamasının ardından, etkisini artıran satışlarla analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 109,6 doların da altına indi ve 11 Haziran'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda ise 109,60 desteğinin hemen üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 109,6 dolar desteğinin altına inmesiyle satış baskısının artabileceğini belirterek, bunun yanında Libya'dan petrol arzının yükseleceği beklentilerinin bu düşüşü desteklediğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatında ise yarın açıklanacak petrol stokları ve ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları öncesinde sınırlı gerileme gözleniyor. Dün günü 103,48 dolardan kapatan WTI'nın varil fiyatı, şu dakikalarda 103,42 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, WTI'nın varil fiyatının dar banttaki sıkışık seyrinin, yarın açıklanacak petrol stokları verileri sonrasında yön bulacağını belirterek, olası düşüşlerde 102,6 doların destek, yükselişlerde ise 104,4'ün direnç olarak izleneceğini dile getiriyor.

- "Libya'da petrol limanlarının açılması çok uzun sürmeyebilir"

Petrol fiyatlarındaki düşüşe ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Nordea Markets Küresel Emtia ve Petrol Kıdemli Analisti Thina Margrethe Saltvedt, petrol fiyatlarının Irak'taki savaş riskinin ülkenin Güney bölgesinde bulunan büyük petrol üretim bölgelerine yayılabileceği beklentileriyle haziran ayında en yüksek seviyeyi gördüğünü anımsattı.

Saltvedt, Irak'taki krizin ardından petrol şirketlerinin politik ve güvenlik durumları sağlanmadan önce bölgede yeni projelere başlamak için daha isteksiz olmasıyla da fiyatların yükseldiğini aktararak, şunları söyledi:

"Yüksek maliyetlerin şirketlerin kar marjları üzerinde baskı oluşturması nedeniyle de büyük petrol şirketleri proje gecikmeleri ya da iptalleri açıkladı. Dolayısıyla, petrol piyasası şu anda orta vadedeki daha sıkı piyasayı fiyatlıyor. Ayrıca, Libya'dan petrol arzının yükseleceği beklentileri de mevcut. Ancak, politik durumun hala istikrarsız ve arzın risk altında olması gibi nedenlerle, Libya'da petrol limanlarının açılması çok uzun sürmeyebilir. Bu yazın sonunda daha sıkı bir petrol piyasası görmeyi bekliyorum. Petrol talebi, mevsimsel olarak zirvede. Temmuz ve ağustos aylarında, petrol piyasasının sıkılaşmasını bekliyorum. Bu durum, bu dönemde daha yüksek petrol fiyatları beklentisini verecek."