Geçtiğimiz günlerde BDDK tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda tüketiciler bir beklenti içerisine girdi. 2021'de yapılan vade kısıtlamaları ve kredilendirme tutarlarındaki düşüşler sebebiyle vatandaşlar araç sahibi olmakta bir hayli zorlanıyordu.

Şu anda 300 bin TL kasko değeri olan bir otomobilin kredilendirilebilecek tutarı maksimum 120 bin TL, tüketicilerin beklentisi ise böyle bir otomobilde minimum 180 bin TL kredi kullanabilmek ve 60 ay vadeyle bu kredi imkanına sahip olmak.

Sıfır ve ikinci el otomobil pazarının can çekiştiği bu dönemde ciddi sektör temsilcileri tarafında da ciddi bir beklenti oluşmuş durumda. Olası bir yeni düzenlemeyle beraber otomobil almak isteyenlerin hem vade seçenekleri ve olanakları 60, belki de 72 aya kadar uzatılacak, hem de böylelikle aylık ödeyebilecekleri taksitler çok cüzi tutarlara düşecek, peşinat tutarları da aynı şekilde aşağılara çekilecek.

Eğer bu düzenleme hayata geçerse, otomotiv sektörüne ciddi bir can suyu olacağı kanaatindeyiz. Ancak bu can suyu etkisinin süreklilik kazanması, yüksek kredi faizlerinin düşmesine ve döviz kurunun düşüşüne bağlı. Zira bugün ikinci el pazarındaki her 10 otomobilden 6'sı krediyle satın alınıyor.