ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, objektif değerlendirme yapılmadan cari açığın müsebbibi olarak gösterildiklerini belirterek, “Bu durum hem karar almamızı hem de yeni yatırım çekmeyi zorlaştırıyor. İstikrarlı iç piyasası olmayan sektör ancak mehter takımı gibi hareket eder” yorumunu yaptı.

Rekorla kapattığı bir yılın ardından 2014 yılına kur, ÖTV artışı ve kredi sınırlaması darbeleriyle giren ve ciddi anlamda satışları düşen otomotiv sektörü isyan bayrağını çekti. Şubat ayında stoktaki araçlara rağmen yüzde 17’lik kayıp yaşayan sektör resmi olmayan rakamlara göre mart ayında da yüzde 40’a yakın daralınca sesler yükselmeye başladı. Dün 28’incisi gerçekleşen Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Kurulu’nda hemen hemen tüm otomotiv yöneticileri 2014 yılına ilişkin karamsarlığını dile getirirken, asıl büyük çıkış ODD Başkanı Mustafa Bayraktar’dan geldi. Genel Kurul’da ekonomi kurmaylarını hedef alan ve ‘Sektörü mehter takımına çevirdiler’ çıkışı yapan Bayraktar şöyle konuştu:
 
Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, 2012 yılında otomotiv sektörü yıla daralarak girdi. Bu sefer de bütçe dengesi bozuldu. Bütçe açığını kapatmak için, 2012 yılı Eylül ayında, ÖTV oranları yine artırıldı.  
2013 yılında tam rahat bir nefes almışken, bu kez de 22 Mayıs’ta FED’in açıklamaları ve sonrasında kur ve faizlerde yaşanan yükselişler sonucunda, mali performans ve cari açık olumsuz etkilendi. Bu sefer de orta vadeli program ile beraber makro ihtiyati tedbirler açıklandı. 
 
5 YILDA OTO FİYATI KADAR VERGİ VERİYORUZ

DÜNYADA otomobil sahipliği artarken Türkiye’nin hala dünya ortalamasının altında bulunduğunu aktaran Bayraktar, sektörün gelişmesinin ve potansiyelinin ortaya çıkmasının önündeki engelleri şöyle sıraladı: 
2013 sonu itibariyle 13 milyon 615 bin adede ulaşan toplam araç parkımızın yüzde 44’ü 12 ve üzeri yaştaki araçlardan oluşuyor. 16 ve üzeri yaş grubunu oluşturan araçların oranı yüzde 33, 20 yaş ve üzeri araçların oranı ise yüzde 22 seviyesinde. Vergilendirme sistemi aracın yaşına göre değil, Avrupa ülkelerindekine benzer kriterler ile uygulanması gerekir.

Yeni araçlar üzerindeki aşırı yüksek vergi yükü de önemli. Sektörde OECD ülkelerinin ortalaması olan yüzde 47’nin oldukça üzerinde vergi yükü bulunuyor. Otomobilin satışından ve kullanımından doğan vergilerin 5 yıl sonundaki toplamı yaklaşık olarak o otomobilin vergiler dahil satış fiyatına ulaşıyor. Yani tüketici yeni otomobile ödediği vergi tutarı kadar tutarı kullanırken bir kez daha ödüyor.
 
İSYAN ETTİREN TABLO

Yüzde 18 Ocak-Şubat döneminde pazardaki toplam daralma
 
71.790 Ocak-Şubat döneminde satılan toplam araç
 
Yüzde 11 Ocak-Şubat döneminde üretimdeki düşüş
 
158.182 Ocak-Şubat dönemindeki toplam üretim
 
Yüzde 7 Ocak-Şubat döneminde ihracattaki kayıp
 
120.711 Ocak-Şubat döneminde toplam ihracat
 
Yüzde 35 Mart ayında pazardaki daralma beklentisi
 
Yüzde 30 2014 yılı sonu pazardaki daralma öngörüsü
 
600 bin 2014 yılında beklenen toplam pazar
 
Yeniden başkan

ODD’nin 28. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda derneğin yeni Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyelerinin seçimi de gerçekleştirildi. Mustafa Bayraktar yeniden ODD Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, Ali Bilaloğlu (Doğuş Otomotiv), Ali Haydar Bozkurt (Toyota Türkiye), Aykut Özüner (Ford Otomotiv), Bora Koçak (Çelik Motor), Özcan Keklik (General Motors Türkiye), Şükrü Bekdikhan (Mercedes-Benz Türk) yönetim kurulu üyeleri oldu.