Bursa’da 17-18 Nisan tarihlerinde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğin ödül töreninde birbirinden ünlü konuklar otomotiv endüstrisiyle ilgili son gelişmeleri paylaşırken, başarılı proje sahiplerine de toplamda 300 bin liralık ödül verildi.  

‘Nanovation’ felsefesi

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğündeki yarışmada otomotiv endüstrisinde nefesler tutuldu. Etkinlik süresince verilen konferanslarda “Nanovation” kitabı ve “Bir küçük araç dünyaya büyük düşünmeyi ve cesur hareket etmeyi nasıl öğretebilir?” yaklaşımıyla öne çıkan Jackie&Kevin Freiberg çifti otomotivde inovatif uygulamalarını paylaşarak sektöre yön verdi.

Almanya’nın bilim ve teknoloji üretim merkezi olarak öne çıkan Fraunhofer Enstitüsü’nde otomotiv, makine, beyaz eşya, elektronik, yan sanayi ve tıbbi cihaz sektörlerinde ulusal ve uluslararası çeşitli Ar-Ge teknoloji ve strateji danışmanlık projelerini yöneten Mehmet Kürümlüoğlu da konferansta ilgi çeken konuklardan biri oldu.  Ayrıca hizmet/teknolojik inovasyon süreçlerinin tasarlanması, operasyon stratejileri ve inovasyon yönetimi konularında uzman Doç. Dr. Nuran Acur da konukların ilgisini çeken bir başka konuşmacı oldu.

Yarışmaya 600 proje katıldı

Otomotiv endüstrisinde nitelikli ürün ve katma değeri artırmak amacıyla bu yıl 3. kez düzenlenen ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı’ ve ‘Komponent Tasarım Yarışması’na 600’e yakın proje başvurusu yapıldı.  Etkinlik tanıtım çalışmaları kapsamında düzenlenen üniversite ziyaretleri ile 15 farklı şehirde 25 üniversite ziyareti yapıldı. Bu etkinliklere 1040 öğrenci ve 63 öğretim görevlisi ile bir araya gelinerek yarışmanın önemi anlatıldı.

Yarışmada başarılı projeler 17-18 Nisan tarihlerinde Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilenerek adeta bir pazar oluşturuldu. Söz konusu projeler bu pazarda otomotiv endüstrisinin ana ve yan sanayi firmalarına tanıtılarak hayata geçirilebilmesi için fırsat arandı. Dereceye girecek projelere toplamda 300 bin TL ödülün yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun görülen başarılı proje sahibi öğrenciler de Bakanlık desteğiyle yurt dışında eğitim şansı yakaladı.