Oruç bütün dinlerin önerdiği ve önemsediği dini bir ibadettir. Tüm dinlerde belirli günlerde  oruç tutmak farz kılınmıştır. Şekli ve uygulanması farklı olmasına rağmen,kişinin belirli zaman süresi içerisinde birçok şeyden kendisini men etmesi esastır.

Oruçta esas olan sadece belirli süre yiyip ,  içmemek değil,aynı zamanda kişinin tüm dünyevi zevklerinden kendisini uzak tutma,dolayısıyla maddi ve manevi psikolojik olarak  aranmaya   karar vermesi ve uygulamasıdır.

Ramazan ayında alkol tüketimi belli bir düzeyde azalmakta ve bazı bağımlılar bile bir ay süre ile alkol almaktan vaz geçmektedirler

Ramazanda belirgin derecede suça eğilimde azalmaktadır. Orucun olumlu etkilerinin yanında bilinçsizce hasta ve yaşlı kişilerin oruca başlamadan önce kesin olarak doktorlarına danışması ve tedavilerini de ihmal etmemeleri önemlidir.

Oruçlu kişilerin trafikteki durumu da önemlidir. Beslenme ve sahurdan dolayı kişinin günübirlik yaşam tarzı ve davranışları değişmektedir. Sabah uykulu ve yorgun trafiğe çıkmanın ve birde sigara vs. başka alışkanlığı var ise kişide gerilimin olacağı mümkündür. Birde kişi kendisini buna şartlandırmış ise psikolojik davranışları bozulacaktır. Dikkat dağınıklığı olması ve kontrol dışı hareketler sergilemesi (ani tepki ve kızgınlıklar gibi) kaza olasılığını artırmaktadır.

Akşam aç karnına (kan şekeri düşmüş) ve bir an önce iftara yetişme davranışı ve alışkanlığı aynı saatlerde trafikteki yoğunluk kişideki gerilim ve dikkatin azalması durumu kazalara davetiye çıkarmaktadır.

Bu nedenle ;

1-Sabah trafiğe çıkarken dinlenmiş ve kendimize gelmiş huzurlu bir şekilde olmak ve asla acele etmemeliyiz.

2-Akşam iftara yetişmek için sabırlı olunmalı, oruç tutmanın amacının bir çok şeyi erteleme ve engelleme olduğu unutulmadan kendimize ve topluma saygıyı öne alarak hareket  etmemeliyiz.

3-İftar sahur sonrası kesinlikle yola çıkılmamalı, şehirler arası trafikte ise 2-,3 saatte mola verilerek el yüz soğuk su ile yıkanmalıdır.

4-Doktorların oruç tutmaya musaade etmedikleri hasta ve yaşlıların sağlıklarını tehlikeye atarak oruç tutmada ısrar etmeleri öncelikle inançlarının esasına aykırı olup, sağlığı korumak birinci görevdir.

5-Trafiği yoğun olan kentlerde veya yollarda iftara yetişecek olan oruçluların iftardan en az bir saat önce yola çıkmasını ayrıca iftara  evlerine gideceklerin sert araç kullanmamaları ve birbirlerine korna çalmamalarını tavsiye etmekteyiz.

Önemli olan iftara yetişmek değil, sağlık, huzur ve kazasız iftar etme mutluluğunu yaşamak olduğunu unutmamalıyız.