Mevsimsellik, içecek endüstrisinin doğasında olan ve tüketicinin susuzluğunu giderme sorumluluğunu üzerinde taşıyan üreticiler için her türlü potansiyel riski barındıran kritik bir unsurdur. Ani talep artışlarına karışı üretim, depolama, ambalajlama ve nakliye sürecinde karşılaşılabilecek sorunlara karşı her türlü dış etkiyi dikkate alan, birçok değişik alternatif çözümü bünyesinde barındıran bir planlama yapılması gerekir. İrili ufaklı tüm üreticiler mevsimsellikle baş etmek için elinden geleni yapsa da, bu süreçlerden birinde meydana gelebilecek herhangi bir problem, tedarik zincirindeki en zayıf halkayı ortaya çıkarmaya yetecektir. Bunun sonuçları ise oldukça ağır olacaktır. Özellikle de siparişler yerine ulaşmadığında…

Ambalaj ve nakliye mevsimsel talep artışlarının yaşandığı zamanlarda üreticilerin özellikle özen göstermesi gereken en önemli aşamalardandır. Örnek olarak yaz aylarında üretimi tavan yapan bir içecek üreticisini ele alalım. Normal şartlarda bu içecek üreticisinin üretimde ve dağıtımda kritik öneme sahip olan palet konusunda aşağıdaki sıkıntıları yaşaması son derece muhtemeldir.

>      Yaz aylarında birçok ürünün mevsimsel telep patlaması yaşaması sebebiyle şirketlerin büyük bölümü yüksek oranda palet stoğu yapar. Bir anda çok sayıda şirketin palet talebinde bulunması sebebiyle, paletçiler talepleri karşılayamayacak hale gelir. Şirketler de palet bulunamaması sebebiyle üretimlerinde kesinti yaşayabilir.

>      Pazardaki palet talebinin bir anda artması sebebiyle, şirketler kaliteli paletleri temin etmekte zorluk çekebilir. Sonuç olarak operasyonlarında düşük kaliteli, standart dışı palet kullanımına yönelirler. Standart dışı paletler üretim bantlarında aksamaya yol açabileceği gibi ürün hasarını artırır ve çalışanların iş güvenliğini riske sokabilecek iş kazalarına sebebiyet verebilir.

>      Mevsimsel talep artışı sebebiyle üreticilerin yüksek hacimli stok yapması sonucunda depolama sorunları ortaya çıkabilir.

>      Önlem amacıyla fazladan satın alınan paletlerin harici depolara taşınması nedeniyle ek nakliyat maliyetlerine yol açılmış olur.

>      Palete talebin arttığı bayram, yılbaşı gibi özel zamanlarda ya da mevsimsel talep artışlarında palet fiyatlarında büyük artışlar olur. Bu dönemlerde satın alınan pahalı paletler, şirketlerin maliyet hedeflerini tutturmasını da zorlaştırır.

Havuzlama Sistemi

Peki, üreticiler mevsimsel talep dalgalanmalarına hızla yanıt verebilmek ve ürünlerinin doğru zamanda, doğru yerde ve doğru miktarda perakendecilere ulaştığından emin olabilmek için yüksek kalite standartlarına sahip paletleri, yukarıda bahsedilen sıkıntıların hiçbirini düşünmeden nasıl temin edebilirler? Buna karşı geliştirilen en iyi çözümlerden biri, maliyet tasarrufu sağlayan palet havuzlama sistemidir. Palet havuzlama sistemi basit bir prensiple işliyor: Kullanıcılar yalnızca belirli bir süre için belirli bir miktarda palet kiralıyor ve üreticiler ürünlerini perakende noktalarına bu şekilde sevk ediyor. Havuzlama sistemini yöneten şirket daha sonra ekipmanı topluyor, kontrol için gerekli birimlere iletiyor ve ihtiyaç varsa onarımdan geçirerek bir sonraki müşteri için havuza yeniden dâhil ediyor.

Havuzlama sisteminde, paletlerin üretiminde ve onarımında daha yüksek kalitede materyaller seçiliyor çünkü paletler bu döngü içerisinde tekrar tekrar kullanılıyor. Düzenli yapılan kontrol, denetim ve onarımlar, havuzlama sisteminde yer alan ekipmanın ömrünü uzatarak ürünlerin tedarik zinciri boyunca güvenle ve etkin bir şekilde taşınmasına yardımcı oluyor. Yüksek kalitedeki bu paletler, aynı zamanda platformun çökmesine veya ürünün zarar görmesine engel oluyor. Bu da sevkiyat süresince zaman ve maliyet kaybını önlüyor. CHEP Türkiye Genel Müdürü Şafak Aktekin