Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Azharuddin Abdul Rahman yetkililerin uçağın kaçırılmış olabileceği ihtimalini de değerlendirdiklerini vurguladı.

Rahman Vietnam’ın güneyinde deniz üzerinde enkaz parçaları görüldüğü haberlerinin doğrulanmadığını da söyledi.

Malezya Havayollarına MH370 sefer sayılı uçak Kuala Lumpur’dan Pekin’e doğru uçarken kaybolmuştu. Yetkililer kayıp yolcuların yakınlarına kendilerini en kötü ihtimale hazırlanmalarını söyledi. Rahman Kuala Lumpur’da düzenlediği basın toplantısında, “Her saat, her saniye denizin her bölgesini arıyoruz” dedi.

Uçağın kayboluşuyla ilgili soruşturma, uçağa çalıntı pasaportlarla bindiği tespit edilen iki yolcu üzerinde yoğunlaşıyor. Malezya Ordusu yetkilileri dün Boeing 777-200 tipi yolcu uçağının radardan kaybolmadan önce rotasından dönmüş olabileceğini söyledi.Uçak geçen Cuma Türkiye saatiyle 18.41’de Kuala Lumpur’dan kalkmış, ancak yine Türkiye saatiyle 19.30’da uçak Vietnam ve Malezya arasındaki bir noktada seyrederken telsiz bağlantısı kesilmişti.

Vietnam ve Malezya açıklarında 40 gemi ve 34 uçak arama çalışmalarına katılıyor.Dün akşam Vietnamlı yetkililer biri uçak kapısına benzeyen iki parça görüldüğünü söylemişti. Ancak Malezyalı yetkililer bu bilginin resmen doğrulanmadığını belirtti.Yetkililer terör olasılığını da değerlendiriyor ve uçaktaki bazı kişilerin kimlikleri kontrol ediliyor.

Interpol iki yolcunun kendi veri tabanlarında çalınmış olarak görülen iki pasaportla uçağa bindiklerini doğruladı. Tayland’da yıllar önce kaybolan bir İtalyan ve bir Avusturya pasaportuyla uçağa binen yolcuların biletlerini aynı anda aldıkları saptandı.Bu yolcuların bilet numaralarının da birbirini takip ettiği ve her iki yolcunun da Pekin’den Avrupa’ya giden bir uçakta yer ayırttıkları belirtildi.

Beş yolcunun da bilet aldıkları halde uçağa binmedikleri anlaşıldı.Malezya Havayolları bölgenin en büyüklerinden biri ve her gün 80 farklı noktaya yaklaşık 37 bin yolcu taşıyor.

Organize işler kuşkusu

Dün çalıntı tespit edilen iki pasaportu kullananların biletlerini Tayland’dan beraber aldığı ve yan yana uçtuğu kesinlik kazanırken, Malezya Ulaştırma Bakanlığı iki pasaportun daha “şüpheli olduğunu” açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Hişammuddin Hüseyin, Malezya istihbarat birimlerinin FBI dahil uluslararası kurumlarla işbirliği içinde çalıntı kimliklerle seyahat edenlerin gerçek kimliklerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Hüseyin, “Bütün isimler bende var ama bu bilgi şimdilik sadece istihbarat kuruluşlarıyla paylaşılmış durumda, her türlü olasılık değerlendiriliyor” dedi. Hüseyin ayrıca, 5 biletli yolcunun uçağa binmediğinin tespit edildiğini, bu yolcuların bagajlarının da uçaktan indirildiğinin tespit edildiğini söyledi.

Interpol’den yapılan açıklama da kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Interpol Genel Sekreteri General Ronald Noble, “Çalıntı pasaportlarla seyahat edenlerle uçağın kaybolması arasında bağlantı olduğuna dair varsayımda bulunmak için henüz erken. Ama uluslararası bir uçuşta Interpol listesinde yer çalıntı olduğu kaydı bulunan pasaportlarla uçulması hiç olmamasını istediğimiz vahim bir durum. yıllardır Interpol 190 üye ülkesine sınırlarda ve havaalanı giriş-çıkışlarında güvenlik tedbirlerinin artırılması için bir felaketin yaşanmasının beklenmemesinin gerektiğini dile getiriyor” dedi.