Hızlı kalkınması ve gelişmesiyle Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri haline gelen Sakarya, toplu taşımacılık alanında filo yenileme çalışmalarına Allison tam otomatik şanzıman donanımlı otobüsler ile devam ederek, modern toplu taşıma çözümlerine yatırım yapıyor.

Sakarya özel halk otobüsü işletmecileri arasında en geniş filoya sahip olan Sakarya Hendek Gül A.Ş., şehrin 16 ilçesinde hizmet veriyor. 2013 yılında dört adet Allison donanımlı Temsa MD9LE otobüsleri teslim aldıktan sonra 2014 Haziran ayında, filosuna dört tane otobüs ekleyen Sakarya Hendek Gül A.Ş., kısa bir süre önce iki adet daha otobüs satın aldı. Bu otobüslerin tümü, Allison otomatik şanzımanlar ile donatıldı.

Sakarya Hendek Kooperatifler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Hendek Gül Taşımacılık A.Ş. Başkanı İhsan Kaplan, Macaristan'taki Allison Müşteri Deneyim (ACE) Merkezi'ni ziyaret ettiklerini ve performanstaki farklılığı doğrudan deneyimlediklerini belirterek; "2013 yılında Macaristan’da bulunan ACE Merkezi'nde Allison donanımlı araçları test ettik. Burada edindiğimiz deneyimleri göz önünde bulundurarak filomuz için dört adet Allison donanımlı otobüs satın aldık. Son iki yıldır işletmedeki faydalarını gördükten sonra, yeni araçlarımız için tekrar Allison şanzımanları tercih ettik," dedi. 

Hendek ve Adapazarı il ve ilçe arasında hizmet veren otobüsler, günde yaklaşık 6 kere, 40 durağın bulunduğu, 90 km’lik gidiş dönüş rotasında hizmet veriyor. 120.000 km'den fazla olan hizmet süresi boyunca herhangi bir mekanik sorun yaşanmayan, parça değişimi gerekli olmayan bu otobüslerden sürücüler de oldukça memnun.

İhsan Kaplan açıklamasında; "Tam otomatik şanzımanlara sahip otobüslerimizde debriyaj aşınması ve agresif sürüş mümkün olmadığı için bakım ve onarım gereksinimleri asgari seviyeye indirgeniyor. Sürücülerimiz de Allison tam otomatik şanzımanların sunduğu kolay kullanım ve konfordan oldukça memnunlar," diyor.

Sakarya Hendek Kooperatifleri Birliği’nin toplam 317 araca sahip olduğunu belirten İhsan Kaplan, filo yenileme planlarının devam ettiğinin altını çiziyor.

Kaplan yaptığı açıklamada; "Sakarya halkının talebi doğrultusunda araçlarımızı yenilemeye devam ediyoruz. Toplu taşımada, yolcu güvenliği ve konforu önemlidir. Bunun yanı sıra sürücü konforu, operasyon verimliliği ve kârlılığı da büyük öneme sahiptir. Allison tam otomatik şanzımanlar, tüm bu gereklilikleri karşılıyor ve aynı zamanda ek avantajlar sunuyor. Deneyimlerimiz doğrultusunda tam otomatik şanzımanı, toplu taşıma için bir zorunluluk görüyoruz," dedi.

Sakarya Hendek Gül A.Ş.’nin filosundaki Temsa MD9LE otobüsler, özellikle toplu taşıma gibi dikkat gerektiren kullanımlar için üretilmiş olan Allison T280R tam otomatik şanzıman modeli ile donatılmıştır. Allison T280R şanzımanlar, 260 beygir gücüne kadar olan motorlarla çalışan otobüsler için ideal bir çözümdür. Toplamda altı ileri ve bir geri vitese sahip Allison T280R, bakım maliyetlerini azaltan ve düşük motor devirlerinde optimum performans sağlayan ileri düzeyde elektronik kontroller ve entegre tork konvertörüne sahiptir.