Derman'ın piyasaya sürülmesinin ardından savunma sanayinde özellikle ithalata bağımlı ürünler ve sistemler üzerinde yerlileştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, bu sayede Türkiye'nin yüksek döviz kaybının önüne geçilmesine katkı sağladıklarını belirtti. Yerlileştirme çalışmalarından da bahseden Saltık, "Derman'ın elektromekanik düzleme sistemi çok önemli bir yerlileştirme yetkinliği olup potansiyel savunma sistemleri projelerinde ciddi oranda ithalat ikamesi öngörülüyor. Bu nedenle silahlı kuvvetlerin envanterine girmesi için tasarladığımız 8x8 TTA ve askeri maksatlı taşıma ve yükleme sistemlerinin üretimi ülkemizde gerçekleştirilerek potansiyel ithalatları azaltması hedefleniyor" dedi.

Tankların Derman’ı

Zırhlı araçların, tankların, mühimmatların harekat bölgesine taşınması, kumanda merkezleri ve benzeri yapıların lojistik operasyonları ve zarar görmüş araçların kurtarılması amacıyla yüzde 70 yerlilik oranı ile geliştirilen Derman, balistik zırh koruma özelliği ile de dikkat çekiyor. Sahip olduğu 16 ileri tam otomatik şanzıman ile 517 beygir gücüyle görev yapacak olan Derman, dik eğimli arazi şartlarında sorunsuzca hareket edebiliyor. Derman alımı için TSK ile 65 araçlık ilk sözleşme geçtiğimiz aylarda imzalandı. Araçların seri üretimi tüm hızıyla devam ederken, kısa süre içinde ilk teslimatların yapılması bekleniyor. Şirket, askeri lojistik projelerdeki ithalata bağımlı ürünlerdeki yerlileştirme çalışmalarına odaklandı.

Koluman tarafından yüzde 100 yerli tasarımla yapılan Düzleme Alt Sistemi ve Şelter IDEF21 Fuar'ında ilgililerle buluşturuldu. Uganda Cumhuriyeti Büyükelçisi Mubiru Stephen ve beraberindeki heyet ürünleri inceledi.

SSB Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın ile SSB Uluslararası İş Birliği Daire Başkanlığı Asya/Pasifik Masası Müdürü Sayın Ahmet Kaygusuz Koluman standını ziyaret ederek, Derman ve yerli Düzleme Alt Sistemini incelediler.

SSB Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker’e, ziyareti sonrasında Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık tarafından Derman maketi takdim edildi.

Belarus Büyük Elçisi Victor Rybak, Koluman Otomotiv Endüstri Genel Müdürü Cengiz Adak ve Koluman Holding Yönetim Kurulu Danışmanı Önder Ege ile birlikte ürünleri inceledi.