Pekin seferi sırasında 239 kişiyle kayıplara karışan dev yolcu uçağının akıbeti aradan geçen 10 güne rağmen gizemini korurken, Malezya makamları bu kez intihar olasılığını ileri sürdü.

Malezya Ulaştırma Bakanı Hishammuddin Hüseyin, emniyet yeklililerinin kaybolan uçakla ilgili soruşturmada, pilotun intihar saikiyle hareket etmiş olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını söyledi. Kuala Lumpur’da bugün basın toplantısı düzenleyen Ulaştıma Bakanı Hüseyin, intihar şüphesinin kaptan üzerinde mi, yoksa yardımcı pilot üzerinde mi yoğunlaştığıyla ilgili sorulara ise cevap vermedi.

Şu ana kadar kesinleşen bilgilere göre, uçağın kimliğiyle irtifa ve hız gibi temel uçuş bilgilerini gösteren iki cihaz kokpitten kasten kapatıldı. Cihazların kapatılmasının ardından yardımcı pilotun Malezyalı hava trafik kontrolörüne ”iyi geceler” dilemiş oluşu, şüpheleri pilotlar üzerine çeken başlıca faktör olarak dikkat çekiyor. Keza, kokpitte hava korsanı ya da teröristlerin bulunması durumunda, olağan şartlarda pilotların kolaylıkla acil durum ya da kaçırılma sinyali verebileceği belirtiliyor.

ŞÜPHELİ YOLCU DA VAR
Öte yandan, Malezya emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre, soruşturmada öne çıkan şüpheliler arasında pilotluk eğitimi bulunan Mohd Amri Salamat isimli uçuş teknisyeni de bulunuyor.

Malezya basınında yer alan haberlere göre, yolcular arasında yer alan 29 yaşındaki teknisyen hakkında, uçağın kaptanı ve yardımcı pilotuyla birlikte detaylı bir inceleme yürütülüyor. Salamat’ın İsviçre merkezli bir charter havayolu şirketinde çalıştığı belirtiliyor.

OLAĞAN ŞÜPHELİ
Pekin - Kuala Lumpur seferini yaparken arkasında neredeyse iz bırakmadan kayıplara karışan uçağın pilotluk eğitimi bulunan, üstelik bölgedeki sivil radar kapsama alanlarını bilecek kadar ileri ticari uçuş deneyimine sahip kişi ya da kişilerce kaçırıldığına inanılıyor. Bu sebeple, 18 bin saatten fazla uçuş tecrübesine sahip kaptan pilot olağan şüpheliler listesinin başında bulunuyor.

MANEVRALAR PROFESYONEL İŞİ
Malezya askeri radarına dayalı olarak hükümet tarafından daha önce açıklanan bilgilere göre, uçuş planı gereğince Vietnam hava trafik sahasına girmesi gereken Boeing 777-200ER, bunun yerine rotasından çıkıp ticari uçuşlarda kullanılan diğer hava koridorlarını takip ederek, profesyonel deneyim gerektiren manevralarla Hint Okyanusuna doğru yöneldi.

İNTİHAR İÇİN OKYANUS’A MI YÖNELDİ
Malezya Başbakanı Necip Razak, haftasonu düzenlediği basın toplantısında, uçağın söz konusu manevraların ardından Hint Okyanusu’nun güneyine ya da Tayland üzerinden Türkmenistan-Kazakistan sınırına yönelmiş olabileceğini söyledi.

ORTA ASYA ÜLKELERİ DE DEVREDE
Kuzey-Güney hatları olarak tabir edilen koridorların Orta Asya’ya kadar uzanıyor olması sebebiyle arama faaliyetlerine katılan devlet sayısı 14’ten 26’ya yükselmiş bulunuyor.