Karel Ar-Ge Merkezi Bilgi ve İletişim Teknolojileri Mühendislik Direktörü Alper Sarıkan ile geliştirdikleri Akıllı Yan Görüş Sistemi ile ilgili söyleşi yaptık. Sarıkan, ulgulamanın getirdiği avantajları ve faydaları anlattı.

Karel’i kısaca tanıtır mısınız?

Karel, %100 yerli sermaye ile 35 yıldır kendi Ar-Ge’sinde geliştirdiği özgün tasarımları ile ürün ve çözümler sunan lider teknoloji şirketi.

Ana faaliyet alanı Telekom’da başlıca IP telefon santralları, çağrı merkezi, video konferans çözümleri ve bu teknolojilerin bulut uygulamaları gibi çeşitli iletişim çözümlerini tasarlayıp geliştirmekte, üreterek yurtiçi ve yurtdışı pazarlara sunmaktayız. 5G çekirdek şebekesi yazılımları, nesnelerin interneti, dijitalleşme, Endüstri 4.0, otomotiv uygulamaları da Telekom tarafında önemli çalışma ve proje alanlarımızdan. Öte yandan savunma sanayiine yönelik ürün ve çözümler, İletişim altyapısı konusunda kamu ve özel sektör kuruluşlarına anahtar teslimi projeler, elektronik tasarım ve üretimi de diğer faaliyet alanlarımız.

Geçtiğimiz günlerde ödül aldığınız akıllı yan görüş sistemi hakkında bilgi verir misiniz? Bu sistemi geliştirmeye nasıl karar verdiniz?

Akıllı yan görüş sisteminin en önemli amacı araç yan dikiz aynalarının yerine kullanılacak kameralarla araç aerodinamiğini ve sürüş güvenliğini geleneksel ayna kullanımına göre oldukça arttırmaktır. Daha ileri teknoloji, sürücüye konforlu ve daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşatan, araç aerodinamiğini arttıran ve bu sayede de düşük yakıt tüketimini sağlayacak ve tamamı elektrikli araçlar için menzil artışı sağlayabilmek için bu sistemler zaruri olacaktır. Bu sistem ayrıca kamera görüntüsünü kullanarak sürücüye kör nokta uyarısı verebilecek ve böylece birçok kazanın önüne geçilmiş olacaktır. Akıllı yan görüş sistemi ile İleri Sürüş Asistanı Sistemi’ne (ADAS) dâhil bir ürün yerli imkânlar kullanılarak geliştirilmiş olacak olması ise ana motivasyonlarımız arasında yer almıştır, bu ve benzeri sistemler yakın zamanda tecrübe etmeye başlayacağımız otonom sürüş için gerekli olacaktır.

Sistem tamamlanarak araçlarda kullanılmaya başlandı mı yoksa henüz geliştirme aşamasında mı?

Sistemin ilk versiyonu tamamlanmış ve ticari araç üzerinde sürüş testlerine geçilmiştir. Sistemin yazılımına eklentiler devam etmekte olup cisim-insan algılama, farklı kalibrasyon algoritmalarının sürüş güvenliğini destekleyecek şekilde geliştirme faaliyetleri ise devam etmektedir.

Akıllı Yan Görüş Sistemi’nin sürücülere sağladığı faydalardan bahsedebilir misiniz?

Akıllı Yan Görüş sistemi faydaları üç ana grupta derlenebilir:

· Görüş alanında yer almayan cisim/canlılardan sürücüyü haberdar ederek sürüş güvenliğini arttırmak

· Ana rüzgar kesit alanında azalma sağlaması sayesinde yakıt tüketimini azaltması ve sesin azalması sebebiyle konfor artışı

· Farklı hava ve yol koşullarında görüş kalitesini iyileştirmesi; örneğin yoğun yağmurlu bir günde yağmur ve buğu engellerinden arındırılmış görüntü ile sürüş güvenliğinin arttırılması veya bir diğer örnek olarak kuvvetli güneşin bulunduğu hava koşulunda tünel çıkışı vb. ani ışık değişimlerinde sürüş güvenliğini arttıracak şekilde görüntü sağlaması.

Sizce ülkemizde bu sistemin kullanımı ne zaman yaygınlaşır? Bunun için nasıl bir yol izliyorsunuz?

CO2 emisyonu 95 g/km hedefi uygulamaya 2022 yılından itibaren devreye alınacaktır, bu seviyeleri sağlayabilmek için direnci azaltmak, tamamı elektrikli araçlara geçişteki ihtiyacın karşılanması, bunun yanı sıra ISO 16505:2015 gibi yayınlanmış uluslararası standartlara uygun araçların üretilebilmesi göz önünde bulundurulduğunda 2022 yılından itibaren ticari araçlardan başlayarak takiben binek araçlarla bu sürecin ilerleyeceğini öngörmekteyiz.

Araçlar için geliştirdiğiniz farklı sistem ya da çözümler var mı? Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Ülkemiz otomotiv üretiminde önemli rol oynamaktadır ve bu alanda gerçekleştirilen faaliyetlerin pek çoğu da ihracatla sonuçlanmaktadır. Öte yandan otomotiv üretiminde yan sanayii özellikle şasi, kaporta, döşeme bileşenleri vb. mekanik parçalarda gelişmişlik göstermektedir. Ancak önümüzdeki dönemde araçlar üzerindeki mekanik bileşen çeşitliliği yerini yazılım bileşenleri çeşitliliğine bırakacaktır. Bizler de Ar-Ge faaliyetlerimizi özellikle son 5 yıldır araçlara akıl katacak şekilde elektronik kontrol ünitelerinin üzerine yoğunlaştırdık. Bu kapsamda farklı araç üreticileri için araç üzerinde yer alan ve üzerinde yazılım koşarak araç ana ünitesiyle haberleşebilen elektronik kontrol üniteleri geliştirmekteyiz.

Eklemek istedikleriniz?

Ülkemiz için önemli sektörlerden olan, otomotiv sanayiinin gelişimi için katma değerli hizmetler ve bu kapsamda yan sanayileri oluşturabilmek çok önemli. Bunun içinde yazılım bileşenleri taşıyan elektronik Ar-Ge, tasarım ve üretimi en önemli unsurları oluşturuyor.

Karel olarak otomotiv elektroniği alanını stratejik büyüme eksenimizde görüyoruz. Bu ödüle konu olan çözümümüzün yanı sıra birçok yeni çözüm üzerinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz.