ADR ve ATP konusunda Türkiye’nin geç kaldığını ifade eden Koluman Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Saltık, taşımacılık sektörünün bir noktaya gelmesine rağmen ADR konusunda yeterli altyapıyı oluşturamadığına dikkat çekerek “1 Ocak’tan itibaren kaçış kalmadı.” dedi.  Türkiye’de artık ADR’siz ürünün alınmaması gerektiğini vurgulayan Saltık, “Bu durumda çok büyük pazar olacak. Hali hazırdaki tankerler eski ve standartları karşılamıyor. Türkiye’nin ADR’li üretim kapasitesi ciddi boyutlara ulaşmış durumda. En büyük treyler üreticileri ADR’li treyler konusunda gerekli donanıma ve üretim gücüne sahip. Koluman’dan örnek verecek olursak; gelecek sene yıllık kapasitemizi 500 adede çıkarmayı planlıyoruz. Yıllardır bu pazarın beklentisi içerisindeyiz. Bu seneyi 200 adetle kapattık.” şeklinde konuştu.  

Adetler düşmedi ama karlılık azaldı

2012 yılında ağır vasıta pazarında adetlerde önemli bir düşüş yaşanmadığını belirten Saltık, karlılıkların azaldığına değindi. “Nakliyecilerle beraber karlılıklarımızda önemli bir düşüş yaşandı. Koluman olarak yüzde 20 düşüş beklerken cirolarımızdaki düşüş yüzde 10’ların altında kaldı.” diyen Kaan Saltık, 2013 yılının 2012 yılından daha iyi geçeceğini öngördüğünü ifade etti.   Türkiye ve dünya ekonomisini de TREDER Haber Dergisi için değerlendiren Kaan Saltık, bu konuda şunları söyledi: “Avrupa’da finansta olumlu gelişmeler yaşanıyor. Amerika’da borçlanma sınırının aşılıp aşılmayacağı gündemde. Eğer bütçe aşılması senatodan geçmez ise birçok kalemde kısıtlama olacak. Bu da dünya ekonomisini olumsuz anlamda etkileyebilir. Türkiye’de büyüme oranı yüzde 3’ün altında olacak. Türkiye’deki büyüme sınırının 5 olması gerekir. Tüm bunlara rağmen ekonomide bir sorun yaşanmayacağa benziyor. Tabi Suriye, Irak ve İran’da yaşanabilecek bir olumsuzluk bizleri de etkileyebilir.”  

Hama 500 adede ulaştı

Ağır vasıta kiralama hizmetleri hakkında da bilgi veren Kaan Saltık, Hama’nın 500 adetlik bir araç parkına ulaştığını söyledi. Yılbaşında kiralama faaliyetlerine getirilen kısıtlamaya rağmen, ilginin devam ettiğini dile getiren Saltık, firmaların neden kiralamayı seçtiğini şu sözlerle aktırdı: “Lojistikte mülk almak istemeyen firmalar kiralamayı seçiyor. Ama araçları mülküne geçirmek isteyen firmalar piyasada çoğunlukta. Burada daha çok belli bir ölçeğe gelmiş Reysaş, Borusan, Ekol,Karıncavb gibi firmalar ağır vasıtada kiralamayı seçiyor. Çünkü bu filolar belirli büyüklüğe geldi ve daha fazla araç yatırımı yapmak istemiyorlar. Bilançolarını borçlarla şişirmek istemiyorlar. Bankalara borçlandığınız zaman bu sermayenizi etkiliyor ve yatırım yapamıyorsunuz. Firmalar araçlara yapacakları yatırımları depo ve operasyonlara ayırmak istiyorlar.”