Kamyon üreticileri, CO2 emisyonlarını azaltmak için AB çapında yüksek kapasiteli araçlar kullanılmasını istedi

Karayolu taşımacılığından kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltma çabalarının bir parçası olarak, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB çapında yüksek kapasiteli bir taşıma sistemini destekleyen bir politika çerçevesi çağrısında bulundu. Yapılan çağrıda, “AB karayollarında, standart kamyonlardan iki kat daha fazla yük taşıması için tasarlanmış yüksek kapasiteli araçlara izin vermelidir” denildi.

Yüksek kapasiteli araçların normal ağır vasıtalara göre daha verimli ve üretken olduğunun belirlildiği açıklamada, “Çünkü daha küçük kamyonlardan gelen yükü birleştirebilir, daha az yakıt tüketebilir ve daha az emisyon üretebilir. Bu, onları standart araç kombinasyonlarından daha çevre dostu yapar. Gerçekten de, yeni bir ACEA kağıdına göre, üç yüksek kapasiteli araç altı normal kamyonun yerine geçerek CO2 emisyonlarını yüzde 27'ye kadar azaltabiliyor” ifadelerine yer verildi.

ACEA Genel Sekreteri Erik Jonnaert, AB’nin ağır vasıtalara yönelik ilk CO2 standartlarını 2025 ve 2030 yıllarında sabitlediğini belirterek “Kamyon üreticileri emisyonları azaltmak için kendi görevlerini yerine getirmeye kararlılar” dedi ve “Ancak, yeni araçlar için bu verimlilik standartları karayoluyla taşınan toplam CO2 emisyonlarını azaltmaya yetmeyecektir” şeklinde konuştu.

Yük taşımacılığına olan talebin, önümüzdeki 10 yılda önemli ölçüde artması bekleniyor. Yüksek kapasiteli araçlar, Avrupa'nın mevcut karayolu altyapısını değiştirmek veya uzatmak zorunda kalmadan karbon emisyonlarını kontrol altında tutarken, bu artan talebin üstesinden gelmek için uygun maliyetli bir yol sunuyor.

Yüksek kapasiteli araçlar, daha küçük kamyonlardan gelen nakliyeyi birleştirebilecekleri, daha az yakıt tüketecekleri ve taşınan kargo birimi başına daha az emisyon üretebilecekleri için normal ağır vasıtalara göre daha verimli ve üretkenler. Karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyonları azaltan ve mevcut altyapının daha verimli kullanılmasını sağlayan uygun maliyetli bir çözüm sunan yüksek kapasiteli araçlar bu özellikleriyle CO2 emisyonlarını yüzde 27 azaltabiliyorlar.

Avrupa Birliğinde; Belçika, Danimarka, Finlandiya, çoğu Alman federal eyaletinde, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç'te yüksek kapasiteli araçlara zaten izin veriliyor.


ACEA hakkında

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Avrupa'daki 15 büyük otomobil, kamyonet, kamyon ve otobüs üreticisinin Brüksel merkezli ticaret birliğidir. ACEA ticari araç üyeleri DAF Kamyonları, Daimler Kamyonları, IVECO, MAN Kamyon ve Otobüs, Scania, Volkswagen Ticari Araçlar ve Volvo Grubu'dur.