4. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin tanıtım toplantısı 19 Kasım 2020 Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti. Devlet Eski Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada; İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili İbrahim Pektaş, Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, Koluman Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve Mercedes Benz Türk Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Saltık, Astor Transformatör Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Geçgel ve Turkish Kargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen ve Türk Hava Yolları Kurumsal Satış ve Pazarlama Müdürü Merve Doğru hazır bulundu. DEİK – Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas ve Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Mercedes Benz Türk İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin sponsorları arasında yer aldılar.

Kürşad Tüzmen: ‘Büyüme görülür, kalkınma hissedilir’

Gerçekleşen buluşmada katılımcılara ve basın mensuplarına hitap eden Kürşad Tüzmen, ekonomilerin halihazırda kırılgan olduğu bir dönemde salgın etkisiyle tüm ekonomilerde eksi büyümelere gelindiğini belirterek, çözümün inançlı insanların atacağı cesur adımlarda saklı olduğunu ifade etti. Büyümenin rakamlarla ifade edilen, kalkınmanın ise hissedilebilen farklı kavramlar olduğunun altını çizen Tüzmen, “Küreselleşmenin her geçen gün insanları, ülkeleri, hatta kıtaları biraz daha yakınlaştırdığı, karşılıklı etkileşimin artarak fiziki sınırların ortadan kalktığı bir dönemdeyiz. Dünya ekonomisindeki kırılganlığın etkisiyle sayısız şirket el değiştirmekte, devletler uluslararası alanda şirket almak isteyen müteşebbisleri teşvik ediyor. Zaferlerin artık ordularla değil, güçlü ekonomiler, güçlü şirketlerle kazanıldığı; günümüzde yabancı şirketlerin ülkemizde yatırım yapması, Türk şirketlerinin de uluslararası arenada değişik sektörlerde şirket alması, Türkiye’nin borç alan değil yatırım yapılan bir ülke olabilmesi, katma değeri yüksek ürünler üreten sektörlerin çeşitlendirilmesi ve sayısının artması noktasında güçlü lobicilik faaliyetlerinin yanı sıra yönlendirici ve koordinatör bir kurum olmak; İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin vizyonudur.” dedi.

Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için malları ve kaynakları üretme ve tüketme biçimlerini değiştirmek suretiyle ekolojik ayak izinin derhal azaltması gerektiğine dikkat çeken Tüzmen, kadınların arazi ve mülk gibi ekonomik kaynaklar üzerinde eşit haklara sahip olmasını sağlamanın hayati önem taşıyan bir hedef olduğunu belirtti.

“1 milyar dolar yatırım hedefimiz var”

İstanbul Ekonomi Zirvesi öncesinde yatırım iklimine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Tüzmen, “Konu başlığımız sürdürülebilir kalkınma için ekonominin yeniden dizyan edilmesi. Bu iddialı bir konu. Ancak biz de iddialı bir ülkenin iddialı insanlarıyız. Her türlü şartta hedefe odaklı insanlarla birliktelik sağlayabilmek önemli. Salgın sonrasında yatırım iklimi oldukça sıkıntılı bir hale geldi. Ancak doğru hamlelerde, şeffaflıkla ve inançla aşılabileceğini düşündüğümüz bir dönemdeyiz. Biz ülkemize inanıyoruz ve güveniyoruz. Kendimize inanıyoruz ve güveniyoruz. Bunun sağladığı altyapıyla devamını en iyi şekilde getirebileceğimize de inanıyoruz. Şu an için henüz erken olsa da katılımcılarla ikili masa şeklinde çalışmaları da hedefliyoruz. Mevcut durumda 1 milyar dolar tutarında yatırım hedefimiz var” şeklinde konuştu.

Zirvenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız

Kaan Saltık, zirve kapsamında ‘mobilite’ konusunda panel yapacaklarını belirterek panelde çok değerleri konuşmacıların yer alacağını söyledi. Panel içeriğinde, mobilite nereye gidiyor, karbon azalım projeleri neler, otonom sürüş ve Türkiye’deki mobilite aplikasyonların yer alacağını belirten Saltık, “Zirvenin başarılı olması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

İstanbul’un marka değerini arttıracak

Turhan Özen ise, ülke ekonomisini katkı verecek, İstanbul’un marka değerini arttıracak projelerde yer almanın Turkish Cargo’nun misyonuyla örtüştüğünü kaydederek, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin İstanbul’un marka değerini de artıracağına inandıklarını söyledi.

Zirveye katkı vermeye devam edeceğiz

Merve Doğru, Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı, en büyük global markasında görev almaktan onur ve şeref duyduğunu belirterek “Bu markalaşma süresince 2003 yılında toplam 50 uçaklık filoya sahipken, yılda 50 uçak almaya başlayan THY, Washington Üniversitesi’nde başarısı tez konusu olan milli bir hava yolu şirketi. Bundan 20 yıl önce Frankfurt ve İngiltere transfer noktası iken, bugün İstanbul’un transfer merkezi olmasında THY’nin emekleri yadsınamaz. Biz İstanbul Ekonomi Zirvesi yönetim kurulu olarak, inancımız şu ki Türkiye’nin en büyük global markası olarak, sürdürülebilirlik açısından bu zirveye katkı vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.