2014’e kur, ÖTV artışı ve kredi sınırlamasıyla büyük darbe alarak giren otomotiv sektöründen fuar hamlesi geldi. 2014’te pazarın en az yüzde 30 daralacağını öngören, siyasi belirsizliğin her geçen gün dozunu artırmasıyla köşeye sıkışan sektör 31 Ekim’de düzenlenecek Autoshow fuarını 2015 ilkbahara erteledi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre,  Otomotiv Distribitörleri Derneği’ne (ODD) bağlı markaların oy birliğiyle ile alınan karar doğrultusunda iki yılda bir ticari araç fuarıyla dönüşümlü olarak düzenlenen Autoshow fuarı 2015 ilkbahar döneminde düzenlenecek. Ancak genel seçim yılı da olan 2015’te 2 fuarın birden düzenlenecek olması da kafaları karıştırdı. Bazı sektör temsilcileri sektörün iki fuarı düzenleyecek gücü olmadığından yakınıyor. Diğer taraftan Autoshow’u ODD, ticari araç fuarını ise Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) düzenliyor. Şimdi iki derneğin oturup, aynı yıl iki fuarın olup olmayacağını müzakere etmesi gerekiyor.

MODEL YILI GEREKÇESİ

Autoshow fuarının ertelenmesiyle ilgili olarak ODD’dan yapılan yazılı açıklamada ise şunlar yer aldı:

"Geçtiğimiz yıllarda Ağustos ayında uygulanan Model Yılı değişimi nedeniyle Ekim-Kasım aylarında gerçekleştirilen İstanbul Autoshow’ un tarihleri, 25 Şubat 2014 tarihinde yapılan Yönetim Kurulu toplantısında tekrar değerlendirilerek, Autoshow’un 2015 yılı ilkbaharında gerçekleştirilmesine karar verildi. Otomotiv sektöründe Model Yılı uygulamasının artık Ocak ayında gerçekleşmesi nedeniyle, senenin ilk yarısında düzenlenecek olan fuarın gerekotomotiv sektörü gerekse otomobil tutkunları açısından çok daha faydalı olacağı düşüncesiyle, 15. Uluslararası İstanbul Autoshow’un, 2015 yılı itibariyle İlkbahar’da düzenlenmesine karar verildi. Kesin tarih önümüzdeki günlerde belirlenerek kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

DAHA ÖNCE DE ERTELENMİŞTİ

Autoshow Fuarı 2001 ve 2002 yıllarında da ertelenmişti. 2001 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle ertelenen ve sonraki yıllarda iki yılda bir yapılmasına karar verilen AutoShow'a, 2002 yılında da ‘erken seçim' ve ‘Irak operasyonu' darbe vurmuş, fuar 2003'e ertelenmişti.