Türki Cumhuriyetlere yapılan taşımalarda İran’ın yıllardır sürdürdüğü haksızlığa rağmen, ülkeyi transit geçen araçlardan hiçbir ücret almayan Türkiye, İran’ın tek yönde aldığı 750 Dolar ücreti Transit geçen araçlardan bugün itibariyle ilk kez almaya başladı…

UND İcra Kurulu BaşkanıFatih Şener; “Türkiye, ülkemizi transit geçen araçların depolarını mühürleyerek geçişine izin verirken, İran ülkesinden yakıt almasak da bizden tek yöne için 750 olarak ücret alıyor. Sadece geçtiğimiz yıl bu sebeple 13.800 Türk aracı yüklerini İran girişinde İran araçlarına devrederek geri dönmek zorunda kaldı. Her türlü zorluğu göze alıp İran’ı transit geçen Türk araçları ise İran Türkmen gümrüğünde 15 günden önce geçirilmiyor. İran Türkiye’den gelen transit araçları bekleterek kendi ihracatını taşıyan İran araçlarına öncelik veriyor. Bizim araçlarımız 15 gün beklerken aynı süre içinde İran araçları 3–4 kez Türkmenistan’a taşıma yapıp geri dönebiliyor”.  Dedi.

DEVLETİMİZİN KARARININ ARKASINDAYIZ!

İran tarafında eşi benzeri görülmemiş birçok haksızlıkla mücadele ettiklerini ifade eden Şener; “Yaptırımlar bugün ilk olarak geçişte alınan haksız ücretin bizim ülkemizde de alınması ile başladı. Sektör olarak devletimizin aldığı bu kararın arkasındayız. Türki Cumhuriyetlere ticaretimiz İran’ın insafına terkedilemez. İran taşıma pazarının % 80 ele geçiren İran, Türki Cumhuriyetlere de gidişimizi imkansız hale getirmek istiyor. Türk makamlarının İran’ın haksız uygulamalarına karşı bu gece yarısından itibaren başlatmış olduğu mütekabiliyet uygulaması, Türk taşımacısına ve ekonomisine güç katacaktır.

Türk Taşımacıları olarak, devletimizin aldığı bu haklı kararın arkasında olduğumuzu ilan ediyoruz! ” dedi.

 

IŞİD Sonrası Irak Taşımaları da “Akaryakıt Fiyat Farkı” Mağduru!

Irak’taki son gelişmelerin ardından, merkez (orta) ve güney Irak’a yapılacak taşımalarda alternatif transit güzergâh konumunda olan İran, ülkemizin Irak taşımaları için de stratejik öneme sahip. IŞİD öncesi orta ve güney Irak’a yapılan taşımalarda Türk taşımacılarının maliyeti ortalama 2.500 USD iken, IŞİD sonrası İran güzergâhı üzerinden Irak’a yapılan deneme seferlerinde taşıma maliyeti İran’ın aldığı ücretlerin de etkisiyle 5.500 USD’a çıktı. Bu ödemeler sebebiyle İran üzerinden Irak’a gitmek de mümkün olmadı.

Bugüne kadar Türk makamlarının çözüm taleplerini sürekli savuşturan İran bugüne kadar çözüm için atmayınca, yaratılan haksız rekabet ortamının, taşımacıları ve Türki Cumhuriyetlere yapılan ticareti tehdit eder boyuta gelmesi üzerine harekete geçen Türk makamları, eşit koşullar altında taşımacılık yapılabilmesini temin amacıyla, bu gece itibariyle 750 dolar geçiş ücreti alınması uygulamasını başlattı.

Uygulama geçiş ücreti ile başladı… Diğer konularda da sırasıyla aynı şartlar uygulanacak…

İran, yakıt alandan almayandan aldığı 750 Dolar ücret dışında,

  • Gümrük geçişlerinde kendi araçlarına öncelik verecek şekilde bekletmeler,
  • Türk araçlarını kuyrukların uzun olduğu kapılardan çıkmaya mecbur etme,
  • Araçlara ücret karşılığı araç takip cihazı takma,
  • Transit süre zorlamaları,
  • Türk taşımacı kullanan İran şirketlerine ek vergi uygulaması, gibi Uluslararası hukuka aykırı birçok kuralı ihlal ediyor.