Fiyatı bir gecede 30 kuruş birden artan LPG’de kış bitmeden indirim görünmüyor. Enerji bürokratları ile sektör temsilcileri LPG fiyatlarının önümüzdeki yılın şubat ayından önce eski seviyelerine gelmesinin mümkün görünmediğini söylediler. Bürokratlar, doğalgazda da benzer artış baskısı oluştuğunu, ancak BOTAŞ’ın zararı üstlenmesi nedeniyle zammın piyasaya yansıtılmadığını bildirdiler.

ŞUBATI BEKLEYİN
Bugün'ün haberine göre, LPG’de yaşanan sürpriz zamma ilişkin teknik değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları ile sektör temsilcileri, indirim için “Şubat 2014”te birleşti. Bugün’e bilgi veren kaynaklar, LPG’nin Türkiye’den farklı olarak dünya genelinde ısınmada daha fazla kullanılmaya başladığını, bunun yanı sıra LPG’nin kullanım alanının giderek genişlediğini belirtti. Rusya, Ukrayna ve Nor-veç gibi ülkelerde kış şartlarından dolayı hem tüketimin arttığını hem de üretimin düştüğünü belirten kaynak-lar, şubat sonrasında durumun yeniden normale dönebileceğini ifade etti.

TÜKETİM DÜŞÜNCE DÜZELİR
Enerji bürokratları, Kuzey ülkeler kaynaklı LPG arzındaki düşüşün LPG piyasasında söz sahibi ülkelerin başında gelen Cezayir’e fiyatları yükseltme imkanı verdiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Her kışa girişte enerji fiyatları doğal olarak yükselir. Ancak bu sefer biraz fazla oldu. Cezayir, arz ve talebe baktı, alternatif enerji kaynaklarını karşılaştırdı ve böyle bir fiyat belirledi. Belirlediği fiyatın piyasada tutup tutmaması tüketime bağlı. Yeni fiyatlarla dünya tüketimi önce bir miktar düşecektir. Aynı şekilde Türkiye’de de önce yüzde 6-7’ler düzeyinde bir tüketim düşüşü bekliyoruz. Düşüş daha sonra yüzde 3’lerde kalacaktır.”

"30 KURUŞUN SİNYALİNİ VERDİK"
Enerji bürokratları, dünya piyasasındaki fiyat artışının iç piyasaya ne düzeyde yansıyacağı üzerine hesap yaptıklarını ve sonuçta 30 kuruşluk zamma ulaştıklarını da söyledi. Piyasanın da benzer hesabı yapıp aynı düzeyde ürünlerine zam yaptığını belirten bürokratlar, “Fiyatı biz değil piyasa belirliyor. Biz sadece mesajı verdik. Makulün üzerinde artış olursa gerekli mesajlar verilir, fırsatçılığa müsaade edilmez” dediler.

DOĞALGAZA ZAM YOK
Enerji bürokratları, enerji fiyatlarındaki zam baskısının LPG ile birlikte doğalgazda yaşandığını belirtmekle birlikte benzer zammın doğalgazda yaşanmayacağını söyledi. Bürokratlar, “LPG fiyatları serbest piyasada oluşuyor. Doğalgazda ise iç piyasada fiyatı BOTAŞ belirliyor. Yurtdışında fiyatlar yükselse de BOTAŞ zarar yazıp zammı vatandaşa yansıtmıyor. Şu anda da BOTAŞ belirli bir zararla çalışıyor, doğalgaz zammına izin vermiyor” yorumunda bulundu.

"LPG ENFLASYONU YÜKSELTEBİLİR"
Merkez Bankası, kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda, aralık başında LPG fiyatlarındaki  artışa dikkat çekildi. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Kasım ayında tüp gaz, katı yakıt ve akaryakıt fiyatlarında artış gözlenmiştir. Enerji grubu yıllık enflasyonu 0,54 puan artarak yüzde 2,68’e yükselmiştir. Öte yandan, aralık ayı başında LPG fiyatlarında gözlenen artış grup yıllık enflasyonunu belirgin oranda yükseltebilecektir.”