Türk otomotiv sanayisinde üretimde devrim niteliği taşıyan ilk elektrikli araç rafa kalktı.

Renault'nun büyük umutlarla 2011'de üretime başlattığı elektrikli araç Fluence Z.E'de şalter indi. Geçen yıl markanın şarj istasyonu altyapısını kuran İsrailli Better Place şirketinin kepenk kapatmasına satışlardaki keskin düşüşde eklenince Fransız Renault'yu önlem almaya itti. Fransız şirket, Bursa Oyak Renault tesislerinde üretilen Fluence Z.E'nin üretimini durdurdu.

ÖNCE İSRAİLLİ ŞİRKET BATTI

Türkiye'nin elektrikli otomobilde ilk üretimi olan Fluence Z.E için Renault ve İsrailli şirket BetterPlace arasındaki 5 yıllık işbirliği haziran ayında sona ermişti. İki şirket en önemli pazar olarak belirlediği İsrail ve Danimarka'da 2016'ya kadar 100 bin adetlik satış hedefi belirlemişti. Ancak 2012'de bu rakam İsrail'de bin, Danimarka'da 240 adette kaldı. Yılda 20 bin adet üretimhedefleyen Oyak Renault tesisleri, 2011-2013 arasında 5 bin adedin biraz üzerinde elektrikli Fluence üretimi gerçekleştirdi. Türkiye'deki satışlarda ise durum daha kötü oldu.

2 YILDA 215 ARAÇ SATILDI

Türkiye otomobil ve hafif ticari araçta toplam pazar geçen yıl yüzde 9.72 artarak 853 bin adet olarak gerçekleşirken, elektrikli otomobildeise tam bir hayal kırıklığı yaşandı. 2012'de 184 olan elektrikli araç satışı beklenen ilgiyi görmeyince yüzde 83.2 düştü. 2013'te sadece 31 adetlik elektrikli araç satışı gerçekleşti. Öte yandan Ankaralı bir firma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yaptığı tavsiyeye uyarak yerli elektrikli otomobil üretti. Araç, tam şarjla 150 kilometre yol alıyor.