Batı ülkelerine yapılan taşımalarda düşüş sürdü. En büyük ihracat taşıma ülkesi olan Almanya’ya yapılan taşımalar yüzde 5 düşerken; İtalya’ya yapılan taşımalar yüzde 12, İngiltere’ye yapılan taşımalar yüzde 9, Fransa’ya yapılan taşımalar yüzde 9 azaldı. Avrupa’da artış yaşanan ülkeler sırasıyla; yüzde 9 artışla Romanya, yüzde 12 artışla Yunanistan ve yüzde 14 artışla Bulgaristan oldu. İhracatımızdaki en büyük 7 ülkeye yapılan ihraç taşımalarımız 6 bin adet azaldı.

BDT ve Orta Asya ülkelerine yapılan taşımalarda önemli artışlar görüldü. Bu ülkeler içerisinde taşımaların düştüğü tek ülke yüzde 5 ile Rusya oldu. İhraç taşımaları Özbekistan’a yüzde 24, Azerbaycan’a yüzde 2, Kazakistan’a yüzde 50, Türkmenistan’a yüzde 14, Nahcivan’a yüzde 5 arttı.

YABANCI ARAÇLARLA YAPILAN İHRAÇ TAŞIMALARI ARTTI

Yabancı araçlarla yapılan taşımalar 354 bin 981 adetten 372 bin 842 adede çıkarak yüzde 5 arttı. Yabancı araçların en fazla ihracat taşıması yaptığı ülkeler sırasıyla; İran, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan oldu. Yabancı araçlarla Avrupa’ya yapılan taşımalar yüzde 1 artarken, BDT ve Orta Asya ülkelerine yapılan taşımalar yüzde 14 arttı. Yabancı araçların Orta Doğu ülkelerine yaptığı taşımalardaki artış ise yüzde 7 olarak gerçekleşti. Türkiye’den en fazla ihraç yükü alan ülkeler ise sırasıyla; Bulgaristan, İran, Romanya ve Gürcistan oldu.