E-ticarette büyüyen işlem hacmi ve artan tüketici talepleri posta sektöründe teknoloji yatırımını zorunlu hale getirdi. Sevkiyatların şeffaf ve kolay takip edilmesini sağlayan, bilgiyi işlemek için ek çaba gerektirmeyen ve insanlarla birlikte çalışabilen teknolojiler önem kazandı. Operatörlerin tek seferde doğru teslimatlar yapmasını sağlayan mobil bilişim ve barkod okuma teknolojileri elde edilen veriler yardımıyla, araç ve sürücü performans ölçümlerini yapabilir hale geldi. Bu teknolojiler sayesinde ayrıca iyileştirme ve maliyet azaltma programları hayata geçirilirken, pazarlama hizmetlerinin iyileştirilmesi de mümkün hale geldi.

Son yıllarda posta işlem sayılarında yaşanan düşüş ve daha hızlı ve daha etkin bir hizmete olan talep artışı posta operatörlerini iş süreçlerini gözden geçirmeye zorladı. Mektup trafiğinde yaşanan bu düşüş, daha büyük ölçekli işler yakalamayı bekleyen posta şirketleri arasında birleşmelere de yol açtı.

Ayrıca, birçok posta operatörü, e-ticaretin geleneksel perakendenin yerini almasıyla, firmadan-firmaya ve firmadan-müşteriye paket gönderim hacminde görülen hızlı büyümeden yararlanabilmek için lojistik ve paket taşıma iş kollarını da bünyelerine dahil etti. Uluslararası paket gönderilerinde yaşanan talep artışı nedeniyle birçok operatör, farklı bölgelerdeki posta operatörleri ile işbirliğine giderek daha küresel ölçekte çalışmaya başladı.

Posta hizmetlerinde yaşanan yapısal değişiklikler ve artan talep en zorlu koşullarda dahi hızlı ve hassas bir şekilde çalışabilen teknolojilerin daha fazla kullanılmasını, müşteri ihtiyaçlarının dile getirilmeden karşılamasını artık bir lüks olmaktan çıkardı, zorunluluk haline getirdi.

Maliyetleri azaltan, kolay yönetilen, insana dost akıllı teknolojiler

Ortalama bir posta çalışanının elinden her yıl binlerce zarf ve paket geçer. Bu ise paketlerin, yüzlerce kilometre yol kat ettikten sonra tasnif ve kontrol edilerek müşterilere en iyi şartlarda teslim edilmesi demektir. Bu süreçte hız ve doğruluk son derece önemlidir. Özellikle uluslararası sevkiyatlardaki artışla birlikte karşılaşılan en önemli zorluk, sevkiyatların şeffaf ve kolay takip edilmesi konusundaki artan taleptir. Bu yüzden, kullanılacak teknolojinin maliyetleri azaltılırken, süreçleri mümkün olduğunca pürüzsüz ve kolay hale getirmeye yardımcı olması beklenir. Esas olan bilgiyi işlemek için ek çaba gerektirmeyen ve insanlarla birlikte çalışabilen bir teknolojidir. Çalışanların tüm gerekli bilgilere derhal erişmesi beklenirken, teknolojinin de buna ayak uydurması gerekir. Burada hataya yer yoktur. Sistem aynı zamanda, gönderilerin izlenmesine de imkan vermelidir. Güvenilir posta teslimatında bir diğer kritik unsur verilerin güvenilir ve tutarlı olmasıdır. Tam da bu noktada veri toplamada, çalışanlar arası iletişim ve operasyonel raporlamanın güçlendirilmesinde barkod okuma ve mobil teknolojiler önemli bir rol üstlenir.

Her tip barkodu okuyan kartal görüşlü okuyucular

Posta şirketleri, her bir gönderinin üzerinde bulunan posta barkodunu kullanarak gönderileri tanıma ve tasnif etmede bir takım zorluklar yaşarlar. Tipik bir posta barkodunun küçük boyutu ve baskıda kullanılan düşük çözünürlüklü yazıcılar nedeniyle net okunamayan barkodlar dağıtım elemanlarının kabusudur. Posta kodları, sevkiyat sırasında maruz kaldıkları ortam şartları yüzünden sıklıkla hasar görebildiği gibi, üzeri plastik ile kaplı olabilir. Her iki durum da, barkodların okunmasında kullanılan yüksek hızlı kod çözme sistemleri ciddi sorunlara yol açabilir. Bu noktada barkod okuyucuların sahip olduğu “daha yüksek hızlı okuma kabiliyeti” büyükönem kazanır. Hızdaki en ufak bir artış dahi bir mektup veya paketi bulmak, okumak ve tasnif etmekten doğan maliyeti ciddi ölçüde azaltabilir.

Mobil cihazlar posta hizmetlerinin kalitesini artırıyor

Mobil bilişim ve barkod okuma teknolojileri, operatörlerin tek seferde doğru teslimatlar yapmasını sağlayan bir platformdur ve kritik öneme sahiptir. Mobil sistemler toplanan ve teslimatı yapılan gönderileri kaydeder, arka büro sistemi ve müşteriler ile iletişim kurar ve sürücü performansını takip etmek için kullanılır. Örneğin, mobil çalışanlar görev dağıtımının vakit kaybetmeden hemen yapılmasını sağlarken, beklenmedik durumlar karşısında oluşan gecikmelere karşı müşterileri proaktif olarak bilgilendirirler. Başarılı bir posta teslimat operasyonunun ayrılmaz bir parçası olan araç ve sürücü performans ölçümleri, iyileştirme ve maliyet azaltma programlarının hayata geçirilmesi için de kullanılabilir. Bu platform, aynı zamanda araç yönlendirme ve demografik ve araştırma verileri yoluyla pazarlama hizmetlerinin iyileştirilmesini desteklemek için değerli verilerin elde edilmesini de mümkün kılar. Ayrıca, GPS üzerinden yer tespit yönetimi de bölgesel fiyatlamaya yardımcı olur.