Proje kapsamında engelli yolcular, Çelebi hizmetlerinden yararlanarak, söz konusu havalimanlarını ayrıcalıklı olarak kullanabilecekler.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün başlattığı “Engelsiz Havaalanı” projesi; hasta, yaşlı ve engelli yolcuların havalimanlarını, herhangi bir bariyerle karşılaşmadan diğer yolcularla eşit ve ayrıcalıklı bir şekilde kullanabilmelerini hedefliyor. Havaalanı işletmecileri, terminal işletmecileri, havayolu kuruluşları ve yer hizmetleri kuruluşlarının bu alanda gerekli tam tedbirleri almaları, faaliyetlerini işbirliği içinde yürütmelerini koordine eden proje; engelli yolcular için otoparktan kabin içine kadar uzanan ve gelecekte doğacak ihtiyaçları da kapsayan 26 maddelik özel düzenleme ve tedbirler içeriyor.

Bugüne kadar hizmet verdiği tüm havalimanlarında hasta, yaşlı ve engelli yolcuların seyahatlerini kolaylaştıracak hizmetler geliştiren ve öncelik tanıyan Türk sivil havacılığının köklü ve global markası Çelebi de, “Engelsiz Havaalanı” projesine dahil olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden “Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” sertifikalarını aldı.

Bu doğrultuda Çelebi Hava Servisi’nde personele yönelik, Yer Hizmetleri’ne özel “İşaret Dili Eğitim Modülü” de hazırlanarak, uygulamaya konulmuştu. İşitme Engelliler Federasyonu ve Çelebi Hava Servisi işbirliğiyle hazırlanan bu modül ile de Çelebi, havacılık sektöründe yine bir ilki gerçekleştirmişti. Bu çalışma ile birlikte Çelebi; İşitme Engelliler Federasyonu tarafından ikincisi düzenlenen “İşitme Engelliler İçin Türkiye’nin İlkleri Ödülleri”ne de layık bulunmuştu.

Çelebi, yarım asrı aşan tecrübesi ile öncülüğünü yaptığı bu özel hizmetlerin daha da geliştirilip, standartlaştırılarak yaygınlaştırılmasını hedefleyen “Engelsiz Havaalanı” projesine, gerekli prosesleri tamamlayarak, İstanbul Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı için başvuruda bulundu. Çelebi Hava Servisi, Sivili Havacılık Genel Müdürlüğü’nce yapılan inceleme ve denetimlerin ardından “Engelsiz Havaalanı Kuruluşu” sertifikalarını aldı.

Çelebi Hava Servisi’nin sertifikalandırıldığı “Engelsiz Havaalanı” projesi kapsamındaki havalimanlarında sunulan bu özel hizmetlerden, yaşlı, hasta ve engelli yolcular ile refakatçileri ücretsiz olarak yararlanabilecek. Bu özel hizmetten yararlanmak için, bilet alırken havayolu şirketine talep iletilmesi ve havalimanına gelişte, girişlerde yer alan “Engelli Yolcu Danışma Noktası”ndaki telefonlardan bilgi verilmesi yeterli olacak.

Çelebi’nin uzman personelleri tarafından yürütülen “Engelsiz Hizmet Prosedürü” kapsamında; yolcunun ve varsa refakatçisinin uçağa kabul işlemleri, özel tanımlı kontuardan öncelikle gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde yurtdışı uçuşlarda da yolcu ve refakatçisine, pasaport kontrol önceliği tanınıyor. Hizmet kapsamında özel eğitim almış Çelebi personellerince işitme engelli yolculara işaret dili ile hizmet veriliyor. Ayrıca görme engelli yolculara da refakat sağlanıyor. Fiziksel engelli yolcular ise tekerlekli sandalye ve gerektiğinde ambulift ile uçak içine alınıyor. Çelebi, “Engelsiz Havaalanı” projesi kapsamındaki sertifikalandırıldığı havalimanlarında, eğitimli ve deneyimli uzman personeli ile engelli yolculara ayrıcalıklı hizmetler sunuyor.