25 yıldır 8 ülkede dijitalleşme alanında ilklere imza atan, 9.000’den fazla çalışanıyla İngiltere, İspanya, İtalya, Fransa, ABD, Kanada, Hindistan ve Meksika'da faaliyet gösteren İngiltere merkezli Admiral Group’un bünyesinde yer alan fiyat karşılaştırma sitesi Tamoniki.com tarafından yapılan çalışmaya göre geçtiğimiz yıl ülkemizde toplam 430.000’den fazla trafik kazası meydana geldi.

Sürücü hataları kazaya sebep oluyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, trafik istatistik bülteni verilerine göre geçtiğimiz yıl trafik kazalarının yaklaşık 241.000’i “maddi hasarlı” trafik kazası şeklinde gerçekleşti. 2018’de ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına en çok sebep olan unsur ise sürücü hatası oldu. Gerçekleşen kazaların yaklaşık yüzde 90’ı sürücü hatası sebebiyle meydana geldi.

Trafik istatistik bülteni verilerine göre, en çok “maddi hasarlı” trafik kazasının meydana geldiği il 41.272 kaza ile Ankara oldu. Ankara’yı, 32.303 kaza ile İstanbul izledi. İzmir de 22.734 kaza ile listede yer aldı. En çok kazanın gerçekleştiği diğer iller ise Bursa, Antalya ve Adana oldu.

Büyükşehirlerde muafiyetli kasko sayısında artış

Hem trafik hem de kaskoda ödenen tazminatın artış gösterdiğini belirten Tamoniki.com CEO’su Elif Aksoy Yenidünya, “TÜİK ve TSB verilerinden yola çıkarak Türkiye genelinde her 10 araçtan ortalama 2’sinin hasarlı kazaya karıştığını söyleyebiliriz. Artış gösteren maddi hasarlı kazalar paralelinde araç sahipleri de kendilerine en uygun kasko seçeneklerini araştırmaya devam ediyor” diyor.

Yenidünya, “Maddi hasarlı kaza sayılarına baktığımızda Ankara, İstanbul ve İzmir’in en çok kaza yapılan iller listesinde ilk üçte yer aldığını görüyoruz. Yoğun trafiğin yaşandığı büyükşehirlerde bir süredir araç sahiplerinin “muafiyetli kasko” alternatifini daha çok tercih ettiğini gözlemliyoruz. Muafiyetli kasko, hasarın belirli bir miktarının sigortalı tarafından karşılaması temeline dayanıyor” diyor. Yenidünya, son dönemde özellikle yoğun trafik olan illerde, prim öderken hasarsızlık indiriminden faydalanabilmek isteyen sürücülerin bu kasko alternatifini daha çok tercih ettiğini belirtiyor.

Bir kaç dakikada en avantajlı teklifler

Sayısal verilerin trafik sigortası ve özellikle kasko yaptırmanın önemine işaret ettiğini söyleyen Yenidünya, “Tamoniki.com olarak aracına trafik sigortası ve kasko yaptırmak isteyenlerle, anlaşmalı sigorta şirketlerini biraraya getiriyoruz ve kullanıcıların bir kaç dakika içerisinde en avantajlı sigorta ve kasko tekliflerine ulaşmalarını sağlıyoruz” diyor.

Satış operasyonunu sigorta yetkililerine bırakan farklı iş modelleriyle sektöre yeni bir soluk getireceklerine inandıklarını belirten Yenidünya, “Önümüzdeki dönemde sigorta alanında farklı kategorilerde fiyat karşılaştırması yapmaya da başlayarak mevcut ürün portföyümüzü daha da genişleteceğiz” dedi.