Bakanlığın 2012’de genelgeyle başlattığı uygulamayla plakaları önceden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilen ve bilgisayara kaydedilen milletvekili araçları kural ihlali yaparsa ceza kesilmek yerine tespit tutanağının Meclis Başkanlığı’na gönderilmesiyle yetiniliyor. Meclis İdare Amirliği, milletvekillerinden istisna tanınacak ikinci araçları için de plaka bildirmelerini istedi. Meclis Başkanlığı’ndan milletvekillerine gönderilen yazıda uygulamanın ayrıntıları şöyle kaydedildi:

TUTANAK TBMM’YE GİDECEK

“İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün genelgesinde ‘trafik kural ihlali nedeniyle durdurulan araç sürücüsünün milletvekili olduğunun anlaşılması, elektronik denetim sistemlerinden kural ihlali tespit edilen veya Karayolları Trafik Kanunu’nun 116’ncı maddesi kapsamında işlem yapılması gereken aracın bilgisayar kayıtlarından milletvekili tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde, trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenerek valilikler aracılığı ile TBMM Başkanlığı’na gönderileceği’ belirtilmektedir.

MİLLETVEKİLİNİN KULLANDIĞI ARAÇ

Genelgenin uygulamasında her milletvekilinin kullandığını bildirdiği bir araç plakası başkanlığımız aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bildirilerek, kayıtlara ‘Milletvekilinin Kullandığı Araç’ ibaresi eklenmektedir. ‘Milletvekilleri tarafından bizzat kullanılan iki araç plakasının bildirilmesi durumunda iki araç için de geçerli olmak üzere aynı uygulamanın yapılacağı’ belirtilmektedir. Dilekçenin gönderilmesi halinde ikinci aracınız için de kayıtlara ‘Milletvekilinin Kullandığı Araç’ ibaresi eklenecektir.