Türkiye dev otomotiv yatırımını elinden kaçırdı. VW, yeni Crafter’ın üretileceği 1 milyar euroluk tesis yatırımı için Türkiye yerine Polonya’yı seçti.

Türk otomotiv sektörü dev bir yatırımı daha elinden kaçırdı. Türkiye’nin uzun süredir yatırıma ikna etmek için uğraştığı Volkswagen (VW), ülkemizi yine pas geçti. Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi VW’nin yeni yatırımını kapmak için Polonya ile çekişen Türkiye, bu yarışı kaybetti. 

Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre VW, yenilenecek ticari araç modeli Crafter’ın üretim üssü olarak ‘Avrupa Birliği’nin muslukçusu’ olarak anılan Polonya’yı seçecek.

100 bin Crafter üretecek

Volkswagen, 2016’nın sonundan itibaren üretmeye başlayacağı yeni Crafter fabrikası için yaklaşık 1 milyar euroluk yatırım yapacak. Polonya’daki yeni tesiste yılda 100 bin Crafter üretilecek. Tesiste 3 bin kişi istihdam edilecek. VW Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn kısa süre içinde resmi kararı açıklayacak. 

Polonya Başbakan Yardımcı Janusz Piechocinski de, önceki hafta önemli bir otomotiv üreticisinin Polonya’ya ilişkin planlarını bu ay içinde açıklayacağını belirtmiş ancak ayrıntı vermekten kaçınmıştı. 

VW’nin yatırımda Polonya’yı seçmesinde düşük işçilik ücretleri etkili oldu. Polonya’da işçilerin saat ücreti 6.65 euro iken, Almanya’da bu rakam 37 euro. VW, Caddy ve Transporter modellerini de Polonya’nın Poznan şehri yakınlarındaki tesiste üretiyor.

Bakan Çağlayan ‘Öndeyiz’ demişti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın “Hem Türkiye’de 1 numara olacaksın hem de yatırım yapmayacaksın. Neden yatırım yapmıyorsunuz. Bizi tedbir almaya mecbur etmesinler” restinden sonra VW, Türkiye’yi yatırım radarına almıştı. Bu yıl Mart ayında gerçekleştirilen Cenevre Otomobil Fuarı’nda VW’nin Yönetim Kurulu Üyesi Christian Klingler, Çağlayan ve VW markalarının Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in patronu Ferit Şahenk ile görüşerek, yatırımla ilgili fizibilite çalışması yapacaklarının sözünü verdi. 

Volkswagen, yatırım planları için Türkiye’de fizibilite çalışmaları yapıyordu. Ve son iyi haber Bakan Çağlayan’dan gelmişti. Çağlayan, VW’nin üreteceği yeni araç için Türkiye’yi düşündüğünü belirterek, “Polonya ile Türkiye arasında karar vermeye çalışıyorlar. Birileri engel koymaya çalışıyor. Ama tartışmasız öndeyiz” açıklamasını yapmıştı. 

Kaçan yatırımlar

Türkiye son dönemde birçok önemli otomotiv yatırımını rakip ülkelere kaptırdı. Hyundai 1.2 milyar euroluk dev yatırımı için Çek Cumhuriyeti’nde karar kıldı. Ford Motor 675 milyon euroluk yatırımını Romanya’ya götürdü. 2010’da Peugeot’nun 1 milyar euroluk yeni fabrikası İspanya’ya kaçtı.

Yeni Crafter’a tesis arıyor

Daimler ile orta sınıf ticari araç konusunda ortaklığı bulunan Volkswagen, Crafter modelini Mercedes’in Almanya’daki Ludwigsfelde ve Düsseldorf tesislerinde üretiyor. Üretilen araçları VW, Crafter markasıyla, Daimler Sprinter ismiyle pazarlıyor. Ancak Daimler ve VW, bu ortaklığı bitirme kararı aldı. Yeni strateji doğrultusunda VW de yeni Crafter için yeni fabrika aramaya başladı. 

106 fabrikası var

VOLKSWAGEN, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Porsche, Bugatti, Lamborghini, MAN, Scania gibi markaları çatısı altında bulunduran Volkswagen Grubu’nun dünya genelinde 106 fabrikası bulunuyor. Şirketin toplam 570 bin çalışanı var. Grup günde 37 bin 700 araç üretiyor. 153 ülkede faaliyet gösteren VW Grubu, 2012’de 9 milyon 276 bin araç satışıyla Toyota ve General Motors’un arkasında üçüncü oldu. Alman dev bu performansıyla cirosunu 193 milyar euroya yükseltti. VW Grubu, 2018’de 10 milyon adetlik satışa ulaşarak, dünya liderliğini hedefliyor.