DAF Drive Chalange 2019 yarışmasının Türkiye ayağı sonuçlandı. Yarışmada en iyi dereceyi elde eden Güvenok firmasından Turhan Öz birinci olurken, ikinci sırada Emre Tugal, üçüncü sırada Burak Ulucan yer aldı.

Yarışmanın Türkiye finalleri DAF’ın Türkiye’de güvenli ve ekonomik sürüş eğitim ortağı olan Adex Akademi’de yapıldı. Adex Akademi Kurucusu Mert İntepe yarışmanın hangi etaplardan oluştuğu ile ilgili bilgiler verdi. DAF’ın 2 yıldır Türkiye’deki okulu olduklarını aktaran İntepe, DAF’ın serisende çalışan ustlara Teknik eğitim verdiğini ayrıca araç alan şirket sürücülerine de araçları tanıttıklarını ve ekonomik sürüş ile güvenli sürüş dersleri verdiklerini söyledi.

Güvenok firmasından Turhan Öz, kupasını Van Der Mark'tan aldı

SÜRÜCÜLER 5 ETAPTA YARIŞTI

İnternet üzerinden yayınlanan soruları cevaplayan DAF kullanıcılarının seçimi ve doğru cevapları ile seçildi. DAF XF ve DAF CF’den oluşan 2 adet aracı kullandılar. Sağ ayna ile yanal park, sol ayna ile 90 derece park, 360 derece araç kontrolü, treyler sökme ve takma ile uzun yol ekonomik ve güvenli sürüş olmak üzere 5 farklı parkurda yarıştılar.

DAF’ın bütün ülkeler için belirlediği ölçülere göre hazırlanan alanlarda hünerlerini sergileyen yarışmacılar deneyimli hakemler tarafından ölçülerek puanlandırma yapıldı.

İkinci Emre Tugal, üçüncü Burak Ulucan kupalarını Van Der Mark'tan aldılar

VAN DER MARK: AMAÇ SÜRÜCÜ KALİTESİNİ YÜKSELTMEK

Türkiye birincisinin ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğini belirten DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark, DAF Drive Chalange ile ilgili bilgiler verdi. Yarışmanın 3 yıl önce İngiltere’de başladığını, çok başarılı olduğunu ve bu yılda global hale geldiğini söyledi.

Türkiye’deki yarışmanın kriterlerinin Avrupa’nın diğer ülkeleriyle aynı olduğunu belirten Van Der Mark, yarışma kapsamında, sürücülerin, sadece sürüş yetenekleri değil, DAF çekicileriyle ilgili bilgilerinin de ölçüldüğünü anlattı. Van Der Mark, “Otuz soruyu 45 dakikada yanıtlamaları gerekiyor. DAF ile birlikte ayrıca güvenli sürüş ve mevzuat tarafını içeren sorular da var. Dolayısıyla sürücünün hem mevzuat hem de kullandığı araçla ilgili bilgisi ölçülüyor” diyerek yarışmanın içeriği hakkında bilgiler verdi.

Eylül sonunda toplam 18 ülkenin Avrupa finallerinde yer alacağını aktaran Van Der Mark, “Temel amaç sürücülerin, sürüş kalitesini yükseltmek. Ayrıca sosyal aktivite tarafı da var. Bizim için Türkiye’deki etkinliğin önemi, sürücülerimizin bilgiyle donatılması. Bilgi aynı zamanda kaliteyi de artırıyor. Bir sürücü treylerle yola çıktığında yüküyle birlikte yaklaşık 250 bin Euro’luk değer taşıyor. Dolayısıyla bu süreçte işi şansa bırakmamak gerekiyor. Bunun için de eğitim gerekiyor” dedi.

Sürücü eğitimlerinin önemine dikkat çeken Van Der Mark, “Geçen yıl da eğitim başlangıcı yaptık. Her satılan araçla birlikte firmaya iki sürücü için eğitim hediye ediyoruz. Bu eğitimi de ADEX aracılığıyla yapıyoruz. Bu eğitim kapsamında Euro 3 ve Euro 4’ten Euro 6’ya geçiş sürecindeki tüm bilgiler sürücülere veriliyor. Eğitim sonucunda, sürücülerin performansı yakından ölçülüyor”diye konuştu.

PAZAR ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK

Türkiye pazarı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gregor Van Der Mark, şunları söyledi: “Pazarın tekrar toparlanmasını temenni ediyoruz. Faizlerin düşme eğilimine girdiğini görüyoruz. Kurlarda pozitif anlamda değişmeye görülüyor. Aslında müşterilerimiz, önlerini görmeye başladıklarında alım yapmaya da başlıyorlar. Aslında nakliye her zaman devam edecek. Herkesin öncelikle gıdaya ihtiyacı var. Doğal ihtiyaçlarımız devam ettikçe, taşımacılık da devam edecek. Türkiye’de 16 ton ve üzeri pazara bakıldığında iyi bir yılda 30 ile 32 bin adet pazar büyüklüğüne sahibiz. Bu yıl ve önümüzdeki yıl adetler 9-10 bin olarak gerçekleşti. Ama eminim eski günlerdeki pazar paylarına ulaşılacak.”

Avrupa pazarının eskisi gibi hızlı büyümediği bilgisini de veren Van Der Mark, “Hafif bir büyüme söz konusu. Filo tarafında çok pozitif geri dönüşlerimiz oldu. Uzun süreli sözleşmelerimiz kapsamında binlere varan araç teslimatları söz konusu. Genel olarak çok iyi durumdayız” dedi.

TÜRKİYE BAYİ AĞINI GENİŞLETİYORUZ

DAF öncelikli olarak bayi ağını güçlendirmeye önem veriyor. “Biz kendimizi Türkiye’deki pazar koşullarına göre adapte ediyoruz” diyen Van Der Mark, bu konuda önemli bir çözüm sunan Truck and Trailer Parts (TRP) konseptinin altını özellikle çiziyor. Bu konsepti Türkiye’de yaygınlaştırdıklarını kaydeden Van Der Mark, “TRP’deki servis çalışanlarımızın tümünü eğitimden geçireceğiz. ADEX Akademi’de teknik eğitime gelecekler. Hedeflerimizden biri de araçlarımıza hızlı servis imkanı sunabilmek.

Satış tarafında da 3-4 büyük bayi yapılanması planlıyoruz. TRP yapılanmamızın bir çoğu devam ediyor. Tırsan’ın eski 4 bayisini TRP’ye dönüştürdük. Örneğin Hatay, servisten tam bayiliğe geçti. Gaziantep’le bir sözleşme imzalıyoruz. Trabzon’da da tüm hizmetleri bir arada veren bir bayimiz olacak.

Biraz daha pazarın küçük olduğu yerlerde Konya, Van gibi bölgelere TRP Shop konseptimizle servis hizmetimizi sunacağız. Yıl sonunda da İstanbul Anadolu Yakası’nda büyük bir partnerimiz olacak” şeklinde konuştu.

DAF ve Adex Akademi eğitimde tam bir iş ortaklığı yapıyorlar. Adex Akademi uzmanları güvenli ve ekonomik sürüşün yanı sıra bayilerde çalışan ustalara teknik eğitim de veriyor.