Yaz mevsiminin yavaş yavaş yüzünü gösterdiği şu günlerde, araçlarını yaz dönemine hazırlayan sürücülerin güvenli ve konforlu sürüş deneyimi için lastik seçimleri konusunda çok titiz olması gerekiyor. Islak ve karlı zeminde kullanılan kış lastiklerinden alınan üst düzey performansın, kuru zeminde aynı etkiyi yaratmayacağını ifade eden Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdür Mehmet Akay, sürücülerin lastik seçiminde güvenliğin ilk kriteri olan kısa fren mesafesi, maliyet tasarrufunun önünü açan düşük yuvarlanma direnci ve yol koşullarına uygun sürüş performansı kriterlerine dikkat çekiyor.

“Kışın sandalet, yazın bot giyer misiniz?”

Yaz mevsiminde kış lastiği ile devam edildiğinde sürücülerin lastiklerinin aşırı aşınma nedeni ile çabuk yıpranacağını, güç ve yakıt tüketiminin artacağını unutmamaları gerektiğini hatırlattı. Ayrıca aracın kendi donanımını ortaya koyacak performansın da önüne geçilerek fren mesafesinin uzamasına ve gürültü seviyesinin artmasına sebep olacağını vurgulayan Mehmet Akay, bu konunun önemini hayatın içinden bot ve sandalet örneği ile anlattı.

Lastik saklama hizmetinden yararlanmak isteyen kullanıcıların izleyeceği yolu Mehmet Akay “Yetkili servisimizden internet veya telefonla randevu alınır. Servislerde son sistem makinelerle lastikler sökülüp, detaylıca incelenir. Sonuçlar raporlanır ve araç sahibi ile paylaşılır. Bu raporlar web tabanlı özel portal üzerinde arşivlenir. Özel printer sistemi ile etiketlenen lastikler özel paketleri ile uygun koşullarda güvenli ortamda saklanır” şeklinde özetledi.

Yaz döneminde sürücülerin unutmaması gereken noktalar: 

Yaz koşullarında kullanılan kış lastikleri; yaz lastiklerine göre daha uzun bir fren mesafesi ile durmanıza ve çabuk aşınarak, yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Özellikle hızlı alınan virajlarda savrulma riskinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Yaz sezonunda her zaman dört lastiğinizin tümü birden yaz lastiği olmalıdır. Hava sıcaklıklarının +7 santigrat dereceye kadar düşmeyeceği öngörülen Nisan ayından sonbaharın başladığı Ekim aylarına kadar yaz lastikleri kullanılması tavsiye edilir. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 santigrat dereceden itibaren sertleşir.  

Yaz sezonunda yol ve hava koşulları nasıl olursa olsun sürücülerin ilk yapmaları gereken şey lastiklerin hava basıncı ve diş derinliğini mutlaka kontrol etmeleridir.

Doğru havalı lastik, yolla daha geniş bir yüzeyle temas ettiği için, daha güvenlidir. Aynı zamanda lastikler bu sayede daha az ve düzenli aşınarak; daha az ısınır ve yıpranır. Ayrıca yakıt tasarrufu sağlar.

Yola çıkmadan önce veya yolculuğun ilk 15 – 20 km içerisinde, mutlaka lastik basıncı kontrol edilmeli. Aksi halde uzun süre yol alındığında ısınan lastik içerisindeki havanın basıncı yükselir ve sizi yanlış yönlendirebilir. Bu da basınç konusunda sürücüleri yanıltabilir. Aynı konu güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmış araçların lastiği içinde geçerlidir.

Kış döneminde lastik diş derinliği güvenlik sınırı 4 mm iken yaz koşullarında 3 mm’olan bu sınırın altına düşmemesine dikkat edilmeli. Düşük diş derinliği fren mesafesini iki katına kadar artırır.

Ufak bir ayrıntı olarak görünse de stepnelerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu ayrıntı atlandığı takdirde, küçük sıkıntılarla atlatılabilecek olaylar ciddi sorunlar haline dönüşebilir.