Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları arasında imzalanan işbirliği protokolüyle yürütülen Can Dostları Hareketi projesi, ilkokul 4. sınıf öğrencileri, veliler ve servis şoförlerinde trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Projenin birinci adımında ilkokulların 4. sınıf öğretmenleri trafik güvenliği konulu eğitim seminerine katılıyor. İkinci adımda, bu öğretmenler kendi okullarındaki diğer 4. sınıf öğretmenlerine eğitim programını aktarıyor. Destekleyici materyaller ve kaynaklardan faydalanan öğretmenler, öğrencilere ve velilere trafik güvenliği eğitimi verirken, servis şoförlerine yönelik iletişim çalışmaları da gerçekleştiriyor. Yedinci yılını tamamlayan projede bugüne kadar Türkiye genelinde 6 bin 600 öğretmene eğitim verildi, bu öğretmenler aracılığıyla da 200 bin öğrenciye, 400 bin veliye ve yaklaşık 10 bin servis şoförüne doğrudan ulaşıldı.

Projenin 2017-2018 eğitim öğretim yılı uygulamaları 24-26 Ekim 2017 tarihlerinde düzenlenen öğretmen eğitim semineriyle başladı. Ağrı, Ankara, Batman, Bingöl, Düzce, Giresun, Hakkari, Iğdır, İstanbul, İzmir, Karabük, Kilis, Osmaniye, Şırnak ve Uşak illerinden 75 okulda öğrenciler ve velilere yönelik etkinlikler eğitim öğretim yılı boyunca devam etti.

Resim Yarışması Sonuçlandı

Proje kapsamında düzenlenen ve 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulandığı okullardaki dördüncü sınıf öğrencilerinin trafik güvenliği konusunda edindikleri bilgi ve becerileri resim yoluyla ifade etmesini amaçlayan “Can Dostları Hareketi Resim Yarışması” na 13 Nisan 2018 tarihine kadar başvurular alındı.

Yarışmanın şartnamesi doğrultusunda, dördüncü sınıf öğrencilerinin edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak, trafik güvenliği üzerine, serbest teknik ve malzemeyle yaptıkları resimler, tarafsız ve bağımsız jüri tarafından 27 Nisan 2018 tarihinde değerlendirildi.

Proje okullarında eğitim gören öğrencilerin toplam 667 eserle başvurduğu yarışmada, gerçekleştirilen jüri değerlendirmesi sonucunda,

Uşak ili, Aybey İlkokulu’ndan Merve Bilgin isimli öğrenci birinci;

Giresun ili, Yeşilgiresun İlkokulu’ndan Fatemal Zahraa Mohammed isimli öğrenci ikinci;

İstanbul ili, Vali Cahit Bayar İlkokulu’ndan Arda Çakmak isimli öğrenci üçüncü oldu.

Karabük ili, Şehit Mersin Arslan İlkokulu’ndan Yaren Kurtoğlu ve Bingöl ili, Ankara Büyükşehir Belediyesi İlkokulu’ndan Betül Bayındır ise eserleriyle mansiyon ödülü almaya hak kazandı.

Yarışmada ilk 3 dereceyi alan öğrenciler birer adet yaratıcı etkinlik seti ve 1 yıllık çocuk dergisi aboneliği kazanırken, öğretmenleri ise çeşitli tutarlarda hediye çeki ile ödüllendirilecek. Aynı zamanda ilk 3’te yer alan öğrencilerin okullarına da birer adet çok işlevli yazıcı hediye edilecek. Mansiyon kazanan öğrenciler de 1 yıllık çocuk dergisi aboneliği ile ödüllendirildi.

İyi Uygulamalar Paylaşımı Yarışması Sonuçlandı

Projenin sınıf içi uygulamaları sırasında trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda başvurulan yöntem ve uygulamaları yaygınlaştırmak ve diğer sınıf öğretmenlerini teşvik etmek amacıyla öğretmenler arasında “İyi Uygulamalar Paylaşımı Yarışması” düzenlendi. Projeyi okullarda birebir uygulayan öğretmenler, geliştirdikleri yeni ve farklı materyaller ve uygulamalarla yarışmaya başvurdu. 13 Nisan 2018 tarihine kadar alınan 14 başvuru, 26 Nisan 2018 tarihinde, proje ortağı kurumların temsilcileri ve bağımsız akademisyenden oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi.

Değerlendirme sonucunda;

Batman İMKB Belde İlkokulu’ndan Lokman Eker isimli öğretmen birinci,

Giresun 19 Eylül İlkokulu’ndan Güldenur Güner isimli öğretmen ikinci,

İstanbul Kuvayi Milliye İlkokulu’ndan Özlem Akpınar Yiğit isimli öğretmen ise üçüncü oldu.

Ağrı Şeyh Edebali İlkokulu’ndan Erdal Öztürk ise mansiyon ödülü almaya hak kazandı.