Ülkemizdeki çocukların, yollardaki kazalara karışma (kazaya neden olma, yaralanma veya hayatını kaybetme) oranlarının, diğer ülkelerden çok daha fazla olması da oldukça düşündürüyor. Bunun en temel nedeninin, çocukların trafik ortamı ile ilgili bilgi ve becerilerinin yetersizliğinden kaynaklandığını yapılan araştırmalar ortaya koyuyor.

Onları bu olumsuzluklardan korumak resmî kurumların gerçekleştirmekte olduğu etkin günlük denetimlerle beraber, uzun vadeli bir çalışma gerektiren “trafik eğitimi” ile mümkün olabilir. Ancak bahsedilen bu eğitim, yetişkinlere verilen “sürücü eğitimi” değil. Bu, trafiğin farklı parametrelerini de kapsayan ve özellikle ilköğretim düzeyinde verilmesi gereken özel bir eğitim programı.

Dünya’da MobileKids

Mercedes-Benz Türk ana şirketi Daimler AG, 2001 yılında dünyanın ilk ve en büyük yol güvenliği girişimini MobileKids adı altında başladı. MobileKids, çocuklara bugünlere ve geleceğe yönelik yol güvenliği alışkanlıkları aşılayarak yardımcı olmayı amaçlıyor. 10 yıldan uzun bir süredir geliştirilmekte olan MobileKids, Daimler tarafından gerçekleştirilen kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarının çok önemli bir parçası haline geldi. Bütünsel bir yaklaşım uygulayan MobileKids yalnızca çocuklara onlara göre uyarlanmış materyaller sunmakla kalmayıp, aynı zamanda ebeveynlere de çocuklarını daha iyi korumaları ve eğitmeleri için yardımcı oluyor.

Trafikte çocuk güvenliği alanındaki bu uluslararası eğitim programı MobileKids'in ev sahibi ülkesi Almanya’nın yanısıra Hindistan, Malezya, İsrail, İtalya, Çin ve Macaristan dahil olmak üzere, birçok ülkeden çocuk MobileKids programına katıldı. Global ölçekte 1,3 milyonun üzerinde çocuk yol trafiğinin tehlikeleri konusunda bilinçlendirilmiş ve güvenlik eğitimi aldı.

Türkiye’de MobileKids

MobileKids Türkiye'de  2013 yılında uygulanmaya başladı. Mercedes-Benz Türk ve TEGV  (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı)  MobileKids Projesi’nin yurt dışındaki zengin deneyimlerini temel alarak, MobileKids'i  Türkiye şartlarına  uyarlayarak bu girişimi ulusal ölçeğe taşıdı.