Boeing Ticari Uçaklar Çevre Stratejisi ve Entegrasyonu Direktörü Julie Felgar, “Yeşil dizel, sürdürülebilir havacılık biyoyakıtının daha kolay elde edilebilmesini ve müşterilerimiz için daha kolay satın alınabilir hale getirilmesini sağlayan büyük bir fırsat. Bu yakıtın ticari havacılıkta kullanılması amacıyla gereken onayların alınması için gösterilen çabaları desteklemek ve endüstrimizin çevre ile ilgili hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla ecoDemonstrator uçuşlarından elde edilen pek çok veri sağlayacağız”  dedi.

Sürdürülebilir yeşil dizel; bitkisel yağlardan, atık pişirme yağlarından ve atık hayvansal yağlardan elde ediliyor. Boeing daha önce bu yakıtın, 2011 yılında onaylanmış olan HEFA (hydro-processed ester ve yağ asitleri) adlı havacılık biyoyakıtı ile kimyasal olarak benzer olduğunu tespit etmişti. Yeşil dizel, kimyasal olarak, kara ulaştırmasında da kullanılan “biyodizel”den farklı bir yakıt.

ABD, Avrupa ve Asya’da 800 milyon galonluk (3 milyar litre) üretim kapasitesiyle yeşil dizel, küresel jet yakıtı talebinin yüzde 1’ine kadarlık bir miktarı hızla sağlayabilir. ABD devlet teşvikleri dahil galon başı yaklaşık 3 dolar olan toptancı fiyatı ile yeşil dizel, petrol bazlı jet yakıtının fiyat paritesine yaklaşıyor.

Boeing Test ve Değerlendirme, Ürün Geliştirme ve 777X  Kaptan Pilotu Mike Carriker, “Uçağın yeşil dizel karışımı ile tasarlanan performansı, geleneksel jet yakıtı ile gösterdiği performans ile aynıydı. Yeni bir yakıt türüyle yaptığımız test uçuşlarında görke istediğimiz şey kesinlikle bu” dedi.

Yeşil dizel, 787 Dreamliner ZA004 üzerinde Boeing’in ecoDemonstrator Programı tarafından test edilmekte olan 25’ten fazla yeni teknolojiden biri. Program, havacılığın çevresel performansını iyileştirebilecek yeni teknolojilerin ve yöntemlerin test edilmesini, düzeltilmesini ve kullanılmasını hızlandırıyor.

Yaşam döngüsü açısından bakıldığında, ecoDemonstrator 787’ye yeşil dizel sağlayan Finlandiya merkezli Neste Oil’e göre, sürdürülebilir şekilde üretilen yeşil dizel,

karbon emisyonlarını fosil yakıtlara kıyasla yüzde 50 ile 90 oranında azaltıyor. Uçuş testi ABD Federal Havacılık İdaresi, Rolls-Royce ve Pratt & Whitney tarafından koordine edildi ve yakıt EPIC Aviation tarafından harmanlandı.