ZF’nin Friedrichshafen’daki ticari araç teknolojileri birimi başkanı Fredrik Staedtler; ‘‘Yaklaşık yirmi yıldır, dünya çapında araç üreticileri ZF’nin AS Tronic şanzımanına ve onun otomatik vites sistemine güvenmekteler’’. Bu şanzıman sürüş teknolojileri gelişiminde bir mihenk taşı olarak kabul edildi ve modern ticari taşımacılığın vazgeçilmezi oldu. ZF, ilk otomatik ticari araç şanzımanı olan AS Tronic’i 1997 yılında geliştirdi. Geliştirme partneri olan Iveco’nun yanı sıra, bir çok önemli kamyon üreticisi ZF’nin otomatik şanzıman sistemine güvenmekteler. Bununla birlikte, aşınmasız AS Tronic ayrıca seyahat otobüsleri, iş makinaları ve raylı araçlarda da kullanıldı.

Ekonomiklik başarıyı getirir

İlk nesil AS Tronic şanzımanlarda, sürücünün manuel olarak önceden müdahalesi gerekirken, 2000 yılında piyasaya çıkarılan ikinci nesil ZF şanzımanlar bu ihtiyacı ortadan kaldırmıştır: Otomatik vites değişimi ve elektronik kontrol sistemi sürüş zorluklarını azaltmış ve sürüş komponentlerinin ömrünü arttırmıştır. CAN-Bus ile entegre çalışan şanzıman ve motor kumanda sistemi, ZF AS Tronic şanzımanın vites değiştirme stratejisinin her zaman için motor’un en uygun devirde çalışmasını sağlar. Bu şekilde güç, en verimli şekilde yakıt tasarrufu sağlanarak tahrik akslarına iletilir.

Şanzıman serisinin kademeli gelişimi

500Nm ile 3100Nm arasındaki tork değerleri için AS Tronic şanzıman uygulamaları mevcut. AS Tronic lite (500-1100Nm) ve AS Tronic mid (800-1600NM) şanzımanlar ise hafif ticari kamyonlar, otobüsler ve orta sınıf ticari araçlar için kullanılmaktadır. Ancak bu şanzımanın en geniş kullanımı ağır ticari araçlarda ve inşaat makinalarında karşımıza çıkmaktadır. 12 vitesli AS Tronic şanzıman ile 1600-3100Nm tork değerleri sağlanırken, 16 vitesli versiyon, mükemmel vites kademeleri sayesinde 2600Nm’lik motor uygulamaları için kullanılabilmektedir. Tüm AS Tronic ailesi ZF’nin şanzıman frenleme sistemi olan Intarder ile kombine edilebilmektedir. Bu şanzımanın kompakt yapısı sayesinde Intarder’ın bağlantısı çok kolaydır. Intarder sadece motor fren gücünü desteklemekle kalmaz ayrıca servis frenlerine olan ihtiyacı da %90 oranına kadar düşürür ki, bilhassa yokuş aşağı sürüşlerde bu özellik çok önem arz etmektedir. Sadece güvenli olması değil, ayrıca bakım masraflarını azaltması ve de çevre dostu olması da Intarder’in diğer avantajlarındandır.

Halefi hazır ve beklemede

AS Tronic üretimindeki bu kutlama ile aynı zamanlarda ZF, bu şanzıman tarihinin yeni bölümünü yazıyor: TraXon, ZF’nin Friedrichshafen’deki lokasyonunda üretilecek ve gelecek birkaç yıl içinde kademeli olarak AS Tronic şanzımanın yerini alacak olan, modüler otomatik şanzıman.

Bu yeni şanzıman 3500Nm’e kadar olan tork ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve beş değişik modül ile birlikte kullanılabilecek. Yeni sistem öngörülü sürüş teknolojisi olan PreVision GPS’i de sunacak. ZF bununla kamyon üreticilerine şanzımanın, GPS dataları ve dijital harita verileri ile kumanda edilmesi olanağını sunacak. Bu şekilde, gereksiz vites değişimleri engellenecek, örneğin şanzıman kontrol ünitesi yokuş öncesinde veya bir viraja girileceği zaman vites yükseltmeyecek ve en uygun vitese düşülecektir.