Yakın veya uzak mesafe fark etmeksizin, her yolda alacağınız ufak önlemlerle hem bireysel hem toplam trafik güvenliğinizi artırmaya siz de yardımcı olun.

Yaşanan trafik kazalarının 10 yıl öncesine nazaran iki katının üstüne çıktığı ülkemizde bir bayram tatili daha yaklaşıyor.  Güvenli sürüşe azami önem veren Continental, sürücüleri hem kendileri hem de araçları için vakit almayan ama büyük kazaları önlemeye yardımcı olan tedbirleri almaya çağırıyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2013 yılında kazaya neden olan kusurlar içerisinde sürücü kusurları yüzde 88,7 oranı ile ilk sırada yer alıyor. Bu konunun öneminden yola çıkan Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay lastik kontrolü için “diş derinliğinin yaz lastiklerinde 3 mm, kış lastiklerinde 4 mm gelinmesi durumunda lastiklerin değiştirilmesi gerekiyor. Bununla beraber lastiğin havasının az veya fazla olması lastiğin yol ile temas ettiği alanın küçülmesi anlamına gelir. Bu da güvenliği de risk altına sokar. Sürücüler araç, lastik ve yüklerine uygun hava basıncı ile hem lastiklerinin çabuk yıpranmasının hem de fazla yakıt tüketiminin önüne geçebilir.” önerilerini sürücülerle paylaştı.

Sürücü kusurlarını en aza indirebilecek araç ve lastik kontrollerinin yanı sıra sürücülerin uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş bir şekilde yola çıkması gerekliliğine dikkat çeken Continental, uzun yola çıkacakların özellikle yorgunluk ve uyku hissedildiği an direksiyonu devredebilmesi için yanında bir kişinin olmasını öneriyor.

Yola çıkmadan önce bunları sakın unutmayın!

Yol ve hava koşulları nasıl olursa olsun sürücülerin ilk yapmaları gereken şey lastiklerin hava basıncı ve diş derinliğini mutlaka kontrol etmeleridir.

Doğru havalı lastik, yolla daha geniş bir yüzeyle temas ettiği için daha güvenlidir. Aynı zamanda lastikler bu sayede daha az ve düzenli aşınarak; daha az ısınır ve yıpranır. Ayrıca yakıt tasarrufu sağlar.

Yola çıkmadan önce veya yolculuğun ilk 15 – 20 km içerisinde, mutlaka lastik basıncı kontrol edilmeli. Aksi halde uzun süre yol alındığında ısınan lastik içerisindeki havanın basıncı yükselir ve sizi yanlış yönlendirebilir. Bu da basınç konusunda sürücüleri yanıltabilir. Aynı konu güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmış araçların lastiği içinde geçerlidir.

Lastiğinizi mevsimine uygun seçmeye gayret edin. Sonbahar sezonu gibi mevsim geçişlerinde ise özellikle şehirlerarası seyahatlerde değişen iklim ve yol koşulları mevsimine uygun lastik kullanımını daha da önemli kılıyor. Özellikle hızlı alınan virajlarda savrulma riskinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Yaz koşullarında güvenlik sınırı 3 mm olan diş derinliğinin kış döneminde 4 mm’nin altına düşmemesine dikkat edilmeli. Düşük diş derinliği fren mesafesini iki katına kadar artırır.

Ufak bir ayrıntı olarak görünse de stepnelerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu ayrıntı atlandığı takdirde, küçük sıkıntılarla atlatılabilecek olaylar ciddi sorunlar haline dönüşebilir.