OYDER-Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği tarafından 40. Bölge Toplantısı kapsamında düzenlenen “OYDER Genişletilmiş İstişare Toplantısı”, 20 Eylül 2019 Cuma günü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Divan İstanbul Asia Otel’de gerçekleştirildi. OYDER’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Otomotiv Yetkili Satıcıları’nın sektörel taleplerinin ve beklentilerinin iletildiği toplantıda ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ve OSD Genel Sekreti Osman Sever de sunum yaptı. Sunumların ardından konuşma yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan hurda teşvik yasasının devam etmesini değerlendireceklerini ifade etti.

Toplantıda sektörün taleplerini ve beklentilerini dinleyen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Hurda Teşvik Yasası’nın yapılan taleplerde sektörün haklı olduğunu düşündüğünü ifade ederken, OYDER'in gündeme getirdiği hurda teşviki yasasının sürekli hale getirilerek devam etmesi ile ilgili tekliflerini değerlendireceklerini belirtti. Göreve geldikleri günden beri sektör temsilcileri ile buluşmaya çok önem verdiklerini ifade eden Pekcan, ihracatın düşmesinde dünya konjonktürünün ve ticaret savaşlarının da negatif etkisine değindi. Bakan Pekcan, İngiltere’nin Brexit dolayısıyla AB’den ayrılmasının otomotiv ihracatına olumsuz etkisini en aza indirmek için bakanlık olarak çalışmalarını sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu “Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nın” açılışında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde gelen faiz indiriminin sektör için önemine değindi ve konu ile ilgili olarak şunları söyledi;

“Öncelikle son iki ayda enflasyonda yaşanan düşüş, Merkez Bankası’nın arka arkaya açıkladığı faiz indirimleri ile, genel faiz oranındaki azalma ve daha stabil kur hareketleri, artık dengelenme sürecinden büyüme sürecine geçişin başladığını bizlere gösteriyor. Ancak geleceğe ümitle bakarken bugün yaşanan sıkıntıları da görmezden gelemiyoruz. Otomotiv sektörü geçen yıla göre %46 oranında daralmış durumdadır. 2015-2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 1 milyon adet satış seviyelerine oturmuş olan sektör, 2018 yılında 620 bin ve 2019 yılında ise 400 bin seviyelerine gerilemiş durumdadır.

Bugün bu büyük ülkenin, yılda sadece 400 bin adet satış ile mevcut yapıların yaşaması da mümkün olamayacaktır. Nitekim geçtiğimiz bir yıl içinde 725 adet tüzel kişilik ile temsil edilen OYDER, bugün 675 adet tüzel kişiliğe gerilemiş durumdadır.”

Otomotiv Yetkili Satıcıları KOBİ Statüsünde Sayılmalı

Otomotiv sektöründeki sıkıntıların sadece faizle sınırlı olmadığını belirten Şahsuvaroğlu sermaye erimesi probleminin de çok ciddi sıkıntılar yarattığını da belirterek, “OYDER Üyeleri KOBİ statüsünde olmakla beraber yüksek ciroları sebebiyle Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) yararlanamamaktadır. Otomotiv Yetkili Satıcılarının KOBİ imkanlarından yararlanabilmeleri için çalışma yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda Otomotiv Yetkili Satıcıları’nın yaşadığı sermaye erimesi ve işletme zorluklarının telafisine yönelik şirketlerimize “Can Suyu Kredisi” tahsisi ile finansal kredi desteği sağlanması için gerekli işbirliğini Sn. Bakanımızdan talep ediyoruz. Cansuyu kredisinin en az iki yıl geri ödemesiz ve en az beş yıla yayılmış bir finansal destek olması durumunda şirketlerimiz rahat bir nefes alacaklardır” şeklinde konuştu.

Vergi sisteminin daha sade hale getirilmesi gerekli

Şahsuvaroğlu vergilendirme sisteminin karmaşıklığını da dile getirerek şöyle konuştu;

“Yıllardır üzerinde konuştuğumuz bir diğer konumuz da otomotiv ürünlerine uygulanan karmaşık vergi sistemidir. Bildiğiniz gibi zaten çok yüksek oranlarda olan ÖTV uygulaması iki sene önce bir de kademelendirilerek oldukça karmaşık hale geldi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde vergi sistemimizin AB standartlarına uygun, sade, anlaşılır ve basit bir hale getirilmesini talep ediyoruz. Böylece çok daha adil bir vergi düzenlemesine ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Hurda Teşviki Yasası Sektöre Nefes Aldırdı

Hükümetin çıkardığı hurda teşviki yasasının sürekli hale getirilmesini talep ederek önemine vurgu yapan Şahsuvaroğlu, “2018 Haziran ayında yürürlüğe giren son hurda teşviki düzenlemesi ile beraber 14 aylık süre içinde 276.000 adet araç trafikten çekilmiştir” diyerek sözlerini tamamladı.

En Kötüsü Geride Kaldı

ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce de yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi;”Bize göre ekonomide en kötü günler geride kaldı ve iyileşme süreci başladı. Biz de bu döngünün olumlu şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. 2016 yılında başlayan ve tüm dünyada etkisini gösteren korumacı politikalar dünya ekonomisi için kötü sonuçlar doğurdu. Bu durum ister istemez otomotiv pazarını da olumsuz etkiledi. Buna paralel olarak da üretimde düşüşler görülüyor. Ülkemizdeki otomotiv pazarının yükselişe geçmesi için hurda teşviki uygulamasının sürekli hale getirilmesi önemlidir.”

OSD Genel Sekreti Osman Sever ise küresel piyasalarda yaşanan daralmanın ülkemizde de etkisinin hissedildiğini dile getirerek “1.7 milyondan 1.4 milyona gerileyen üretim adetlerinin en büyük sebebinin iç pazardaki daralmadır.” diye konuştu.