Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yatırımından elde edilecek gelir, GLİ’nin EBRD’nin yatırım yaptığı ülkelerdeki gelecek liman yatırımlarını finanse etmek için kullanılacak. Global Liman İşletmeleri’nin yurtdışında büyümesi, limanlar arasında entegrasyonu teşvik edecek ve network sinerjileri yaratacak. Aynı zamanda, şirketin uluslararası pazarlardaki pozisyonunu daha da güçlendirecek.

Artık bir hissedar olan EBRD Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier, Global Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlendi. EBRD’yi yatırım yaptığı birçok şirketin yönetim kurulunda da temsil eden Thomas Maier, şirketin kurumsal yönetimini daha da ileriye taşıyacak ve hem Türkiye’de hem yurtdışında rekabet gücünü artıracaktır.

Thomas Maier, atanması ile ilgili olarak: “Sağladığımız finansman, hisseleri uluslararası piyasada işlem görmeye başlamadan önce Akdeniz boyunca ufuklarını genişletmek isteyen GLİ için önemli bir ivme gücü oluşturacaktır. Bir hissedar olarak, bu güçlü uluslararası oyuncuyu daha da güçlü hale getirmek için Global Yatırım Holding ile omuz omuza çalışacağız” açıklamasında bulundu.

Global Liman'ın hisselerinin 2016-2018 döneminde uluslararası piyasada işlem görmeye başlaması planlanmaktadır. Bu işlemin, özellikle Türk liman ve altyapı sektörlerinin borsada yer almaları için önünü açması beklenmektedir.

Global Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman ise “EBRD’ye ortak olarak hoşgeldiniz diyor, GLİ’nin kurucusu Gregory M. Kiez’in izinden gitmekten onur duyuyorum. Akdeniz’deki tartışılmaz liderliğimizi daha da geliştirmek için önemli bir mihenk taşı olan EBRD ile ortaklığımızın, Global Liman İşletmeleri’nin büyümesini daha da hızlandıracağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Global Liman İşletmeleri A.Ş.

2004 yılından bu yana gerçekleştirdiği yatırımlarla; Türkiye ve Adriyatik, Akdeniz ve Asya Pasifik’te güçlü bir varlığa ulaşan Global Liman İşletmeleri; altı ülkede yedisi kruvaziyer, biri karma ve biri ticari olmak üzere toplam dokuz limanın operatörlüğünü gerçekleştirerek, mükemmel hinterlant erişimine, önemli bir iş hacmine ve güçlü talep potansiyeline sahiptir.

GLİ, Türkiye’de Ege Port (Kuşadası), Port Akdeniz (Antalya), Bodrum Yolcu Limanı (Muğla) ve yurt dışında Barselona Limanı (İspanya), Port of Adria (Bar Limanı – Karadağ), Lizbon Yolcu Terminali (Portekiz), Malaga Kruvaziyer Limanı (İspanya), Singapur Kruvaziyer Limanı (Singapur) ve Valletta Kruvaziyer Limanı (Malta) ile ulaştığı güçlü ve yaygın operasyonel yapısı ile çok önemli avantajlar sunuyor.

GLİ, bugün operasyonunu yürüttüğü, ihalesini aldığı ve bağlayıcı sözleşmeler imzaladığı limanlarla birlikte, 6 ülkede 9 liman ile yaklaşık 5 milyon yolcuya ulaşıp, 200.000’in üzerinde TEU konteyner hacmi yaratan uluslararası bir liman operatörü ve “Dünyanın en büyük kruvaziyer limanı operatörü” konumunda.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)

EBRD Türkiye’de yatırımlarına 2009’da başladı. Halen İstanbul, Ankara ve Gaziantep’teki ofislerinde faaliyet göstermektedir. 2014’te Türkiye 1.4 milyar Euro tutarındaki yeni yatırımlarla en fazla EBRD desteği alan ülke oldu.

Bugüne kadar Banka Türkiye’de 165 altyapı, enerji, tarım endüstrisi, endüstri ve finans projesi yoluyla 6 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı. Bu yatırımlar için diğer finans kaynaklarından da 12 milyar Euro üzerinde kaynak harekete geçti.

Banka, Türkiye için, bölgeleri ve gençliği kapsayıcı projeleri ve cinsiyet eşitliğini destekleyen ve sürdürülebilir enerji, altyapı geliştirme, özel sektörün rekabet gücünü geliştirme, sermaye ve yerel döviz piyasalarını geliştirme yatırımlarına odaklı yeni bir strateji benimsedi.