MİLLİ savaş helikopteri projesi kapsamında üretilen ilk ATAK helikopteri, dün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim edildi.

İhale ilk açıldığında Amerikan Bell-Textron, “King Cobra” modeliyle ihaleyi kazanmış, ancak ABD Savunma Bakanlığı helikopterin yazılımını Türkiye’ye yaptırmayınca ihale iptal edilerek İtalyan-İngiliz ortaklığı Agusta-Westland firmasına verilmişti. “Denge” gibi teknik sıkıntılarla karşılaşılan 3 milyar dolarlık projede helikopterin en kritik parçaları ve yazılımı Türkiye’de milli imkanlarla üretildi. TSK, helikopterlerini üçer üçer paketler halinde teslim almaya devam edecek. TSK için 59 helikopter üretilecek.

DENGE SORUNU YAŞANDI

Türkiye’de üretilen helikopterde test uçuşları başladıktan sonra denge sorunları ortaya çıktı. ATAK helikopterinin atış sahasında yaktığı mühimmat, ağırlık olarak üzerinden boşaldıkça dengede durma problemleri yaşandı. Bu sorun aşıldıktan sonra Kara Kuvvetleri heyeti, helikopteri kabul etti. Helikopterin geçen yıl TSK’ya teslim edilmesi planlanıyordu. Proje kapsamında, 42 milli uçuş ve silah ekipmanının yurtiçinde üretimi yapıldı.