Ulusal ve uluslararası yetkilerini kullanarak, Türkiye’de gözetim, denetim, eğitim ve sertifikalandırma alanında faaliyet gösteren TÜV Austria Turk, akustik emisyon test alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 2008 yılında Türkiye’ye getirdiği akustik emisyon testleriyle yeni bir dönemin kapısını aralayan şirket, alanında uzman mühendis ve teknik ekiplerle çalışıyor. Akustik emisyon alanında dünyadaki üç şirketten biri olan TÜV Austria Turk, servisteki ya da servis dışı basınçlı tanklara ve depolama tanklarına; çatlak, kaçak, korozyon ve kaynak hatalarının belirlenmesine yönelik akustik emisyon testleriyle Avrupa standartlarında güvenli bir çalışma ortamının oluşmasına katkı sağlıyor.

LPG tankları için yüzde 98’lik pazar payı ile sektör lideriyiz

TÜV Austria Turk Ülke Müdürü Yankı Ünal, konu ile ilgili açıklamasında, “Akustik emisyon testinin temel amacı, malzeme içindeki hataları bulmak ve yerlerini tespit etmektir. Tecrübeli ekibimiz ile ülke çapında her noktada endüstriye destek oluyoruz. LPG tankları için yüzde 98’lik pazar payı ile sektör lideri pozisyonumuzu korumak ve yeni pazarlarda yer almak için çalışmalarımızı TÜV Austria ile eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Müşteri portföyümüz içinde İpragaz, Petrol Ofisi Gaz, Aygaz, Güzel Enerji Akaryakıt, Erdemir, İsdemir, Petgaz, BP Gaz, Linde Gaz, TÜPRAŞ gibi sektördeki önemli firmalar yer alıyor” dedi.

LPG tankları yerinden çıkarmadan kontrol ediliyor

Türkiye’ye ilk akustik emisyon testlerini 2008 yılında TÜV Austria Turk’ün getirdiğini belirten Ünal, “Akustik emisyon testlerinde ultrasonik sinyal parametlerinin kaydedilmesi, izlenmesi ve değerlendirilmesi neticesinde kusurlu bölümlerin olup olmadığı tespit ediliyor. Akustik emisyon yöntemi diğer ultrasonik muayene yöntemlerinden farklı olarak kontrol edilecek malzemenin üzerine ultsasonik ses sinyalleri gönderiyor. Bu sinyaller gerilim altındaki malzemede oluşan ses sinyallerini kayıt edip değerlendirme yapıyor. LPG tanklarının Türkiye’deki yönetmeliklere uygun olarak yılda 1 kez test edilme zorunluluğu bulunuyor. Geçmiş yıllarda yapılan testlerde her sene mevcut LPG tankı yerinden sökülerek kontrol amacıyla ilgili gaz şirketinin merkezlerine hidrostatik test için gönderiliyordu. Mevcut tankın yerine yedek tank takılarak istasyonlarda işlemlerin devam edilmesi sağlanıyordu. Kontrol edilen tanklar onay alırsa tekrar yedek tank yerinden sökülüp ana tank yerine monte ediliyordu. Bu hem zaman açısından uzun hem de masraflı bir durumdu. 2008 yılında Türkiye’ye getirdiğimiz akustik emisyon testiyle bu külfetli durumu ortadan kaldırdık. İşletme sahipleri hem maddi hem de zor geçen bu sürecin ardından rahat bir nefes aldılar, ileri tahribatsız yöntemiyle güvene kavuştular” diye konuştu.

“Hem yerli hem yabancı akustik emisyon personeli yetiştiriyoruz”

Akustik emisyon test ve raporlama faaliyetlerini hem TÜV Austria GMBH hem de TÜRKAK Akreditasyon destekli TÜV Austria Turk olarak yurt içinde toplamda 3 ekip ile birlikte yürüttüklerini belirten Ünal, “Bölümümüz TÜV Austria GMBH firmasının Türkiye pazarına girişte kullandığı anahtar bölüm olup, yıllar içinde değişen yasal düzenlemelere uyum sağlayarak piyasada önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’de akustik emisyon alanında AT Level 1, Level 2 ve Level 3 seviyelerinde personellerimizle, bu konuda akreditasyonu olan firma olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, Türk Akreditasyon Kurumu’dan Akustik Emisyon Personeli Belgelendirme konusunda akreditasyon belgemiz bulunmaktadır. Bunun sonucunda hem Türk hem de yabancı personellere, akustik emisyon personel belgelendirme sertifikası veriyoruz. Böylece istihdama da katkılarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.