Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız,Türkiye'nin lojistik sektöründe büyük gelişme yakaladığını ifade ederek, "Türkiye, küreselleşen dünyada bulunduğu konum itibariyle lojistik merkez olma yolunda ilerliyor" dedi.

Altunyaldız, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu'nda düzenlenen Uluslararası LojistikSempozyumu'nda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisi içinde söz sahibi olmak isteyen ülkelerin lojistik sektörüne büyük önem verdiğine dikkati çekerek, kendilerinin de sektörün gücüne ve kapasitesine inandıklarını belirtti.

Türkiye'de lojistik sektörünün kısa zaman içinde yüksek büyüme rakamlarını yakaladığını ifade eden Altunyaldız, yine de bunu yeterli bulmadıklarını söyledi. Altunyaldız, "Türkiye, batısında dünya ticaretinin yüzde 40'ının yapıldığı ve dünya nüfusunun yüzde 11'inin yaşadığı Avrupa, doğusunda ise dünya ticaretinin yüzde 25'inin yapıldığı ve dünya nüfusunun yüzde 61'nin yaşadığı Asya arasında yer alıyor. Türkiye, küreselleşen dünyada bulunduğu konum itibariylelojistik merkez olma yolunda ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Acilen Lojistik Master Planı'na ihtiyacımız var"

Türkiye'nin 2023'te 1 trilyon doların üzerinde dış ticaret hacmini yakalaması ve dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içerisinde yer alması için lojistik alt yapısını geliştirmesi gerektiğini kaydeden Altunyaldız, "2023 hedefleri için acilen Lojistik Master Planı'na ihtiyacımız var. İlgili tüm tarafların katılım ve katkıları ile ülkemizin en kısa sürede bir lojistik strateji belgesini hazırlaması gerekiyor" diye konuştu.

Maliyetlerde ve rekabetçilikte gümrük uygulamalarının belirleyici etkiye sahip olduğunun altını çizen Altunyaldız, "Ortaya koyduğumuz hedeflerimizin gerçekleştirilmesi doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bunu, sektörle birlikte, gece gündüz çalışarak hep beraber yaptık ancak daha gerçekleştireceğimiz büyük hedeflerimiz var" ifadesini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının faaliyetleri hakkında da bilgi veren Altunyaldız, elektronik özet beyan sistemine geçtiklerini, Türkiye'yi AB ve EFTA ülkelerinde uygulanan ortak transit sisteminin parçası haline getirdiklerini ve ihracat işlemlerinde belgesiz beyanname dönemini başlatarak, bürokrasiyi azalttıklarına anımsattı. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü de hayata geçirdiklerini belirten Altunyaldız, "Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü ile güvenilir firmalarımıza birtakım kolaylıklar tanıyoruz. Bu imtiyazlı statü sayesinde bir taraftan gümrüklerde eşya akışını hızlandırırken, diğer yandan güvenli arz zincirlerinin oluşmasına katkı sağlıyoruz" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da dünya ticaretinin hızla arttığını ifade ederek, lojistik sektörünün artan ticaret hacminde büyük önemi olduğuna işaret etti.

Lojistik sektörünün geliştirilmesi yönünde çaba sarf ettiklerini kaydeden Nuhoğlu, sevkiyatların izlenebilirliği, lojistik hizmetlerinde yetkinlik ve kalite, ticaret taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi konularında gayret gösterdiklerini belirtti.

"Çabamız daha iyi bir Türkiye için"

Gümrük ve Ticaret Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sinem Taştan da lojistiğin Türkiye için önemli bir sektör olduğunu belirterek, sektörün gelişmesi için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Lojistik Master Planının yapılması gerektiğini ifade eden Taştan, "Bu konudaki tüm çalışmalara destek vermeye hazırız. Çabamız daha iyi bir Türkiye için" dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tuna da Türkiye'de son 5 yılda lojistik merkez çalışmalarının hızlandığına dikkati çekerek, bunların özel sektör ve kamu-özel sektör ortaklığı şeklinde gerçekleştirildiğini ifade etti. Tuna, Türkiye'de özellikle perakende lojistiğin kurallara uygun olarak yapılması gerektiğini ifade ederek, "Bununla ilgili bir an önce somut adımların atılması gerekiyor" diye konuştu.