Türkiye’de bazı ilçeler ile merkez okul arası 135 kilometreye varan uzun mesafeler olabiliyor. Okulla ev arasındaki uzun süreli yolculuklarda, öğrencilerin servis sürücüleri ile geçirdikleri saatler gelişimleri için büyük önem taşıyor. Yolculukların öğrencilerin eğitimine katkısı olacak şekilde düzenlenmesi ve doğru rol modellerle karşılaşmasının sağlanması gerekiyor. Michelin’in 2011 yılından bu yana en önemli sorumluluk alanlarından yol ve yolcu güvenliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiği “İyi Dersler Şoför Amca” projesi, ilkyardım, trafikte güvenlik ve iletişim-davranış alanlarında servis şoförleri ve öğrencileri eğitiyor.

“2015 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya ulaşacağız”

Projenin yeni yüzüyle ulaşılan rakamlar ve yeni partnerlik yapısından duydukları memnuniyeti aktaran Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani, “Michelin olarak, en büyük sorumluluk alanlarımızdan olan güvenlik ve sürdürülebilir hareketlilik konularında “İyi Dersler Şoför Amca” projemizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaptığımız işbirliği çerçevesinde öğrencilerle birebir temas halinde olan taşımalı eğitim servis şoförlerine yönelik trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında eğitimler düzenliyoruz. Projenin partner yapısı ve içeriğinin değiştiği bu yeni dönemde kısa süre içerisinde 4 binden fazla öğrenci, 6 binden fazla servis şoförüne ulaştık. Hedefimiz daha fazla servis şoför ve öğrenciye ulaşarak projemizi yıl sonunda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu da dahil Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmak.” ifadelerini kullandı.

4 binden fazla öğrenci 

2014-2015 ilk döneminde yeni yüzüyle Balıkesir, Edirne, Gaziantep, Isparta, Karabük, Kars, Malatya, Muğla, Nevşehir ve Trabzon olmak üzere 10 ilde eğitim çalışmaları gerçekleştirildi. ‘İyi Dersler Şoför Amca’ projesi kapsamında, belirlenen illerde gerçekleştirilen formatör eğitimleri sonrasında seçilen 100 ilkokulda öğrenci eğitimleri de düzenlenerek 4 binden fazla ilkokul öğrencisine ulaşıldı.

Afiş çocuklardan

Projede çocukların trafikte güvenlik konusunda hem kendi farkındalıklarının artması, hem de çevrelerini bilinçlendirmeleri için bir de ilkokul 4. sınıf öğrencileri arasında afiş tasarlama yarışması düzenlendi. Aldıkları eğitimlerin ardından yüz ilkokuldan yaklaşık bin öğrenci projenin afişini tasarladı.

10 ilde eğitim düzenlenecek

Projenin yeni döneminde Şanlıurfa, Van, Samsun, Manisa, Kahramanmaraş, Mersin, Bursa,  Ankara, Erzurum, Kastamonu illerine gidilerek ‘Trafikte Güvenlik”, “Trafikte İletişim ve Davranış” ve “Trafikte İlkyardım” başlıkları altında eğitimlerin gerçekleştirilerek servis şoförü ve öğrencilere ulaşılması planlanıyor.