Otokoç Otomotiv’in Genel Müdürü Görgün Özdemir 2013 yılında ekonominin karışık bir seyir izlediğini, yılın ilk yarısındaki düşük faiz ortamı ve tüketici güveninin yerini ikinci yarıda kur ve faizlerdeki artışa bıraktığını hatırlattı. Tüm bu gelişmeler ışığında otomotiv sektörünün en yüksek ikinci pazar hacmine ulaştığını belirten Özdemir, yeni araç satışlarının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9 artarak 893 bin 124 âdete ulaştığını sözlerine ekledi.

Bu performans içerisinde Otokoç Otomotiv’in 72 bin yeni araç satışıyla 3,5 milyar TL rekor ciroya ulaştığını kaydeden Özdemir, otomotiv perakendeciliğindeki liderliklerinin güçlenerek sürdüğünü belirtti. Yeni yatırımlara da aralıksız devam ettiklerini söyleyen Özdemir, “Otokoç Otomotiv olarak 2013 yılında da yatırımlar yapmaya devam ettik. Toplam yatırımlarımız 743 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu yatırımların büyük bir bölümü yüksek kalitedeki standardımızı korumak ve müşterilerimize daha konforlu ve hızlı hizmetler sunabilmek için yapılmış yatırımlardır. Önemli bir kısmı da araç filomuzu genişletmek ve çeşitlendirmek adına yapılmış yatırımlardır. Ayrıca önemli ve stratejik işbirlikleri gerçekleştirerek ürün yelpazemizi geliştirdik.” şeklinde konuştu.

Otokoç Otomotiv 2013’de 72 Bin Araç Sattı, Yüzde 8 Pazar Payı Elde Etti

2013 yılını hedefler doğrultusunda kapattıklarını belirten Özdemir şöyle devam etti;

“Müşteri memnuniyeti ve sadakatini her zaman ön planda tutarak; müşteri, çalışan ve hissedara değer katarak sektördeki öncü olma misyonumuzu devam ettirme hedefimizi koruyoruz. Buradan hareketle, 2013 yılı sonunda gerçekleştirdiğimiz toplam 72 bin adet satışla otomotiv pazarından yüzde 8 pay aldık. Otokoç Otomotiv ulaştığı bu rakamlarla Türkiye’nin en büyük firmaları arasında üst sıralara tırmanmaya devam etti. Capital 500 araştırmasında 36, Fortune 500 araştırmasında ise 35. sıraya yerleştik.”

Türkiye’de satılan Ford markalı araçların yüzde 32,6’sının, Ford Truck marka kamyonların yüzde 21,3’ünün, Fiat markalı araçların yüzde 30,3’ünün, Volvo markalı araçların ise yüzde 45,3’ünün satışlarını tek başına gerçekleştirdiklerini kaydeden Özdemir, “Alfa Romeo, Lancia ve satışlarına henüz geçtiğimiz yıl başladığımız Jeep markalarıyla ise toplamda yüzde 44,1’lik bir satış payı elde ettik.” dedi.

İkinci el satışlarda yüzde 36 oranında büyüdü

Yeni araç satışlarını artırmak amacıyla yapılan kampanyaların da etkisiyle 2. el araç pazarında 19 bin adetlik satış gerçekleştirdiklerini belirten Özdemir, Otokoç Otomotiv olarak 2.el araç satışlarındaki büyümelerinin yüzde 36 seviyesine ulaştığını sözlerine ekledi.

“2014’te daha küçük bir otomotiv pazarı bekliyoruz”

Otomotiv sektörünün 2014 beklentilerini de değerlendiren Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, “Yükselen kur, vergi ve faiz oranlarının yanı sıra taksitli satışlara yönelik getirilen yeni düzenlemeler ve tüketici güveninde ve ekonomide yaşanan olumsuzluklar etkisiyle 2014 yılında daha düşük bir pazar öngörüyoruz. Otomotiv pazarının yaklaşık yüzde 70’i ithal araçlardan oluştuğu için kura paralel etki yıl boyu devam edecektir. Otokoç Otomotiv olarak, 2014 yılı bütçelerimizi kur artışı öncesinde yaptık, ancak 3 aylık dönemlerde bütçemizi gözden geçiriyoruz ve gerekirse revize ediyoruz. Sağlıklı bir Pazar tahmini yapabilmek için bu süreçte, bir süre daha pazarı ve gidişatı gözlemlemek istiyoruz ancak, şunu söyleyebiliriz, 2013 yılına göre çok daha düşük seviyede bir pazarın gerçekleşeceğini bugünden görüyoruz.” şeklinde konuştu.

 “2014’te 845 milyon TL yatırım yapacağız”

Yatırımlarına devam etmenin yanında geliştirecekleri stratejik işbirlikleri sayesinde 2014’te de büyümeye devam edeceklerini belirten Genel Müdür Özdemir, yeni tesis ve ofis yatırımlarıyla birlikte 19.000 adet araç yatırımı ile toplam 845 milyon TL yatırım planladıklarını açıkladı.

Zipcar Otokoç Otomotiv Ailesine Katılıyor

2014 yılının en önemli atılımlarından birinin dünyanın lider saatlik araç kiralama firması Zipcar’ı Türkiye’ye getirmek olduğunu belirten Özdemir, Zipcar’ın Otokoç Otomotiv çatısı altında çok yakında Türkiye’de de hizmete başlayacağını sözlerine ekledi. Zipcar’ın, Otokoç Otomotiv’e dinamizm katacağını ve bu alanda yelpazeyi genişleteceğini söyleyen Özdemir, sektördeki öncü ve lider konumlarının daha da güçleneceğini sözlerine ekledi.

Sanal Showroom ile online araç tanıtımı, Otokoç Parça ile yedek parça satışı yapacak.

Otokoç Otomotiv’in, yılın ilk çeyreğinde iki yeni web sitesiyle tüketicilerin karşısına çıkmaya hazırlandığını belirten Özdemir, “Kullanıcıların her yönüyle gerçek bir showroom tecrübesi yaşayacağı “Sanal Showroom” ve araçları için gereken yedek parçaları bulabilecekleri “Otokoç Parça” web siteleri çok yakında hizmete açılacak.” şeklinde konuştu.

KISA SÜRELİ KİRALAMADA PAZARIN YARISINDAN FAZLASI AVIS VE BUDGET’TA   

Kısa ve uzun süreli araç kiralama işini birlikte yapan Otokoç Otomotiv, Avis ve Budget markalarıyla Türkiye genelinde 115 ofise ve yüksek sezonda toplamda 9.400 adet kısa süreli araç parkına, yılsonu itibariyle 18.000 adet uzun süreli araç parkına ulaştı.

Özdemir, “Kısa süreli kiralamada Avis ile yüzde 40, Budget ile yüzde 14 pazar payı elde ettik. Otokoç Otomotiv olarak ise toplamda 9.400 bin adet araç parkımızla kısa süreli kiralama pazarının yüzde 54’üne sahip olduk. Avis Filo’yla toplam pazarın 195 bin adede ulaştığı uzun süreli kiralama tarafında 18 bin adetlik araç parkımız ve yüzde 9,5’luk pazar payımız ile ilk 3’te yer aldık. Budget ile 2013 yılında yüksek sezonda 2 bin 900 adet araç parkı ve 40 adet kiralama noktamızla ikincilik hedefimize doğru istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam ederken, Avis ile de yüksek sezonda 6 bin 500 adet araç parkı ve 75 adet kiralama noktamızla kısa süreli araç kiralama sektöründeki 40 yıllık liderliğimizi korumaya devam ettik.” dedi.

Azerbaycan ve Kuzey Irak’tan sonra Kazakistan

Özdemir, kısa süreli araç kiralama tarafında, Avis’in EMEA Bölgesi’nde örnek gösterilen ülkeler arasında olduğunu belirterek “Pazar lideri olduğumuz Azerbaycan’da 1.000 adete ulaşan araç parkı ile 2013 yılında yüzde 60 gibi büyük bir pay alırken, Kuzey Irak’taki ofisimizde de 150 adetlik araç parkı ile hizmetlerimize devam ettik. Yurt dışındaki 3. operasyonumuz olan Kazakistan ofisimiz ise çok kısa süre sonra hizmete başlıyor.” dedi.

Otokoç Otomotiv Ödüllerle Başarısını Pekiştirdi

Otokoç Otomotiv 2013 yılında aldığı ödüllerle de başarısını pekiştirdi. Bağlı bulunduğu Avis EMEA (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) bölgesinde, Avis Türkiye 2013 yılında da müşteri memnuniyeti sıralamasında “Avrupa Birincisi” seçilerek aynı kategorideki başarısını 7. yılında da sürdürmüş oldu. Yine Avis, EMEA Bölgesi tarafından “Yılın En Başarılı Lisansiye Ülkesi” ödülüne layık görüldü. Dünya Seyahat Ödülleri’nde “En İyi Araç Kiralama Şirketi”; Skalite Ödülleri’nde ise yine yılın “En İyi Araç Kiralama Şirketi” unvanına layık görülerek Türk turizminin Oscar’ı olarak kabul edilen Skalite Ödülü’nü dördüncü kez kazanmış oldu.

Budget ise Eylül ayında İspanya’da düzenlenen Budget EMEA (Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Asya) toplantısında ilk kez “Pazarlamada Mükemmellik” ödülüne layık görüldü.

Otokoç ve Birmot tüm müşteri memnuniyeti göstergelerinde Türkiye ortalamasının üzerinde başarı gösterirken, Otokoç Ford Başkanlık Ödülü’nün sahibi oldu.

Rakamlarla Otokoç Otomotiv:

Temel Rakamlar:

-       2013 cirosu: 3,5 milyar TL

-       Çalışan sayısı: 2.500

-       Capital 500 sıralamasında 36

-       Fortune 500 sıralamasında 35

Satış & Servis Adetleri:

-       2012 araç satışı 72.000

-       Toplam Türkiye otomotiv pazarı araç satışının yüzde 8’i

-       2. el araç satış adedi 19.000

-       2013 servis cirosu: 235 milyon TL

-       2013 sigorta finansman satışı: 123.000  

Araç Kiralama:

-       Kiralama araç filosu kısa süreli: 9.400

-       Kiralama araç filosu uzun süreli 18.000

-       Pazar payı: Kısa Dönem yüzde 55 Uzun Dönem yüzde 9,5

-       Hizmet noktası adedi 115

Markalardan:

-       %32,6 Ford penetrasyonu

-       %30,3 Fiat penetrasyonu

-       %45,3 Volvo penetrasyonu

-       %44,1 Alfa Romeo, Lancia ve Jeep penetrasyonu  

-       %21,3 Ford Kamyon penetrasyonu