Avrupalı havacılık devi Airbus, yapımı süren İstanbul'un yeni havalimanında olmak istiyor. Kosovalı öğrencilerin eğitimi için sivil havacılık okulu olan ENAC'la Fransa'da anlaşma imzalayan Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, eğitim gören gençlerle Toulouse'da bulunan Airbus tesislerini gezdi. Gezi esnasında Airbus yetkilileri Ebru Özdemir'e 3. havalimanıyla ilgilendiklerini ve burada bir lojistik üssü ile pilot eğitim merkezi kurmak istediklerini bildirdiler. Sürpriz gelişmenin detaylarını Ebru Özdemir, Doğan Haber Ajansı'na anlattı.

AİRBUS YAKIN OLMAK İÇİN İSTANBUL'U İSTİYOR

Yeni havalimanını inşa eden konsorsiyumun ortaklarından olan Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, müşterilerine yakın olmak isteyen Airbus'ın yeni havalimanından çok etkilendiğini söyleyerek şöyle konuştu, "Airbus yetkilileriyle de görüştük. 3. havalimanı daha doğrusu yeni havalimanına ilgilerinin olduğunu belirttiler. Söyledikleri şöyle bir şey, 'Eskiden bize gelen bütün siparişler Avrupa kıtasından geliyordu. Şimdi bizim yüzde 80 müşterimiz Uzakdoğu ve Ortadoğu'dan. Dolayısıyla biz müşterilerimize yakın yerlerde bakım-onarım, lojistik hangarları, simülasyon merkezi, pilot eğitim merkezi kurmak isteriz. Sizinle bu konuda çalışma imkanımız olabilir mi?' şeklinde bir takım görüş alış verişlerinde bulunduk. Yeni havalimanı ile ilgili biz onlara neler yapacağımızı anlattık. Çok etkilendiler. Zaten şu anda hem yeni havalimanı projesinden hem de THY'nin başarısından çok etkilenmiş durumdalar. Bir görüş alışverişinde bulunduk. Biz de Airbus A 380'nin yapılışını görüp ondan etkilendik. Çok faydalı bir gezi oldu. Bundan sonra temasta kalalım dedik. Ben ilgili olduklarını hissettim çünkü sonuçta müşterilerine yakın olmak istiyorlar. Dünyanın en büyük havalimanı yapılıyor ve müşterilerine en yakın olmanın yolu 90 milyon kapasiteli bir havalimanının içinde olmalarıyla ilgililer. Görüşmeleri bundan sonra olumlu bir şekilde devam ettiririz."

LİMAK, LYON VE NİCE HAVALİMANLARINA GÖZÜNÜ DİKTİ

Lyon Havalimanı ile Kosova Priştina'da ortaklıkları olan Limak'ın Fransa'daki havalimanlarının özelleştirilme sürecini takip ettiklerini belirten Ebru Özdemir, Lyon ve Nice havalimanlarıyla ilgili olduklarını ifade etti. Özdemir, "Fransa'da bir özelleştirme başladı. Bunu ilk başta Toulouse'la yaptılar. Burayı Çinli bir grup kazandı ve sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Bundan sonraki hedeflerin Lyon ve Nice havalimanları özelleştirilmesi olduğunu söylediler. Aslında devlet havalimanlarından yavaş yavaş çıkacağını açıkladı. Bizim de ortağımız Lyon havalimanı. Kendileriyle bu özelleştirme sırasında 'Lyon'da ve Nice'te bir şey yapabilir miyiz?' diye konuşmaya başladık. Tabi her şey için çok erken. Ama bu havalimanları ile ilgilenebiliriz"

"HAVACILIK MERKEZİ OLACAK"

Yeni havalimanı ile ilgili sürecin nasıl işlediğine ilişkin bir soruyu da Özdemir, "Havalimanı hızla devam ediyor. Amacımız en kısa sürede bitirmek. Çünkü Türk havacılığının değil dünya havacılığının böyle bir Hub'a (merkeze) bir an önce ihtiyacı var. THY'nin bir sürü siparişi var. Sonuçta İstanbul gerçekten havacılığın merkezi olacak. Dolayısıyla havalimanını ne kadar erken bitirebilirsek o kadar dünya havacılığı için önemli olacak" diye yanıtladı.