Ankara’da Ticaret Bakanlığı’nda yapılan basın toplantısında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Bildiğiniz gibi 2018 yılı ‘İhracatta Rekorlar Yılı’ olmuştu. 2 ay hariç her ay rekorlara imza atmış, yıl genelinde ise 168 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. 2019’da da rekorlara devam ediyoruz. Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 182 milyar doları aşacağımıza yürekten inanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dün akşam TRT canlı yayınında işaret ettiği gibi; ihracatımız ülkemizin en önemli dinamiklerinden biri olarak önümüzdeki dönemde de güçlü bir şekilde ve her alanda artmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Dış ticaret rakamları konusunda Genel Ticaret Sistemi ve Özel Ticaret Sistemi olmak üzere dünyada kullanılan iki yöntem olduğunu değinen TİM Başkanı, “Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında, ülkemiz Özel Ticaret Sistemi’ni kullandı. Dış ticaret verilerimiz buna göre hesaplandı. Ancak, bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması. Bugün fiziki olarak ülkemiz sınırları içerisinde yer alan 21 serbest bölgemiz, dünya ile tam entegre olmuş durumda ihracat ve ithalat işlemleri yürütüyor. İşte bu aydan itibaren, ihracatımızın performansını daha kapsayıcı bir şekilde ortaya koyabilmek ve dünya ile olan ticaretimizi daha isabetli analiz edebilmek adına, Bakanlığımız ile birlikte bu verileri de işlemeye başladık. Bu yeni metodolojimizin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Gülle: “Güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek, ihracatımız o ölçüde artacaktır”

İhracatın bu yılki mottosunun rekorlar kırmanın ötesinde başarıyı sürdürülebilir kılmak, yenilikçi ürünlerle küresel pazar payında kalıcı artışlar yakalayabilmek olduğunu söyleyen Gülle, “Eğer bu yönde sıkı çalışır, hedeflediğimiz projeleri hayata geçirebilirsek rekorlar zaten kendiliğinden gelecektir. Bu sebeple 2019 yılı ‘İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı’ olacak dedik. Bu yönde çalışmalarımıza da aralıksız devam ediyoruz. Bu çalışmalara yön verebilmesi için, TİM olarak kendimize bir yol haritası belirledik. ‘5G Yol Haritası’ olarak adlandırdığımız bu stratejide, Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi, Güçlü İhracat, Güçlü İnsan Kaynağı, Güçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi başlıkları yer alıyor. Bildiğiniz gibi 2 hafta önce bu başlıkların detaylarını da kamuoyu ile paylaştığımız ‘Yeni Vizyon, Yeni Yol haritası’ sloganı ile ‘İhracat 2019 Raporu’nu yayınladık. Buna göre, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürünün 47’sinde ülkemizin rekabetçi olduğu anlaşılıyor. Ancak, tablo şu ki; 47 ürünün dünyada toplam ithalatı 1,8 trilyon dolarken, bunun içerisinden aldığımız pay 50 milyar dolar ile sadece yüzde 2,8. Bu pay, elbette küresel ticaretten aldığımız binde 9 oranındaki payın üzerinde. Ancak güçlü olduğumuz ürünlerde ne kadar ilerlersek ve bu gücümüzü ihracat pazarlarına ne kadar yansıtabilirsek, ihracatımız da o ölçüde artacaktır. Bugün, şubat ayında yayınlanmak üzere, Ekonomik Araştırmalar Şubemiz bu çalışmayı 1000 ürün için yapıyor. Bu 1000 ürünün 285’inde önemli bir rekabet gücüne sahibiz. Bu ürünlere ilişkin yaptığımız çalışmayı bu ay içerisinde yayınlayarak, çok daha fazla sayıda firmamıza yol göstermiş olacağız” şeklinde konuştu.

Ocak ayı ihracat verileri

Ocak’ta 2,3 milyar dolarla yine Otomotiv sektörü lider oldu. Bu sektörü 1,5 milyar dolarla Kimyevi Maddeler ve 1,4 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörler yüzde 116 artış oranı ile Gemi ve Yat sektörü, yüzde 94 ile Mücevher ve yüzde 64 ile Savunma ve Havacılık oldu. Ülke verilerine bakıldığında ise en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve İspanya oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar ise şöyle: Libya’ya ihracat 2,5 katına çıkarken, Yemen’e ihracat 2 katına, Slovenya’ya ihracat 1,5 katına çıktı. İllerin ihracatına bakıldığında ise 41 ilin ihracatı artarken en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 il, sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olarak gerçekleşti. Ocak ayında ihracat miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 artışla 11,4 milyon tona ulaştı. TL ile ihracat yapılan ülke sayısı 167, ihracat rakamı ise 4 milyar TL oldu.