2014 yılında toplam lastik pazarının, otomotiv sektöründeki daralma ve kredi kartlarıyla yapılan alışverişlere yönelik getirilen sınırlamalarının etkisiyle yüzde 4 daraldığını söyleyen Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, 2015 yılında pazarın ekonomideki genel toparlanma etkisiyle yüzde 3 büyüyeceğini öngördüklerini söyledi.

Türkiye’de bu yıl 55’inci üretim yılını kutlayan Türk Pirelli, 2014 yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. 2014 yılında cirosunu 1,2 milyar TL’ye çıkaran marka, Türkiye Premium Lastik Pazarı’nda da liderliğini sürdürdü. Yeni ürünleri ve Premium lastik pazarının genişlemesiyle, Pazar payını yüzde 20’ye çıkaran Türk Pirelli, bu segmentteki satışlarını da yüzde 30 oranında artırdı.

Premium segmentin lideri

2014 yılındaki başarılarının temelinde Premium lastik segmentinde yakalanan ivmenin olduğunu söyleyen Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, “2014 yılında Türkiye’deki toplam lastik pazarı otomotiv fabrikalarına yapılan satışlar ve yenileme satışlarıyla toplam 20 milyon adete ulaştı. Lastik yenileme pazarının yüzde 10’unu, Premium lastik segmenti olarak adlandırılan 17 inç ve üzeri jant lastikler oluşturuyor, son beş yılda bu segment her yıl yılda ortalama yüzde 25 oranında büyümektedir.  Bu kapsamda, bizim de geçen yılki stratejimiz, Premium segmente yönelik ürünlere ağırlık vermek ve bu segmentteki satışlara odaklanmak oldu. Yılsonunda bu stratejimizin ne kadar doğru olduğunu gördük” diye konuştu. Türk Pirelli 2014 yılında karlılığının yüzde 60’ını Premium ürünlerin satışlarından elde etti.

İhracat yüzde 2,5 arttı, en çok lastik İtalya’ya gönderildi

2014 yılında ihracat gelirleri yüzde 2,5 artışla, 682 milyon TL’ye çıkaran Türk Pirelli’nin, ihracat yaptığı en çok ülkeler sırayla İtalya, Almanya ve İspanya oldu.  2014 yılında ÖTV’deki artış nedeniyle otomotiv sektöründeki daralma ve kredi kartlarıyla yapılan taksitli satışlara getirilen sınırlamalar nedeniyle lastik sektörünün yüzde 4 oranında daraldığını söyleyen Mete Ekin, 2015 yılının ise sektör için toparlanma yılı olacağını söyledi. 2015 yılı ile ilgili ön görülerini de paylaşan Ekin, “ 2015 yılı için lastik pazarı beklentilerimiz de yine pozitif yönde. Çünkü pazardaki yüksek performans yani premium segment ve kış lastiklerine olan talep artarak devam ediyor. Bu doğrultuda Türkiye ekonomosine paralel olarak pazarda yüzde 3’lük bir büyüme bekliyoruz.” diye konuştu. Mete Ekin, 2014 yılında Türk Pirelli’nin İzmit’teki fabrikasına teknolojik odaklı olarak 20 milyon Euro yatırım yapacaklarını, Premium lastik segmentinde satışlarını yüzde 15 oranında artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Dünyada da Premium’da yüzde 17 büyüdü

2014 yılı Pirelli S.P.A.’nın da büyüme yaşandığı bir yıl oldu. Toplam lastik satışlarını yüzde 2, Premium lastik satışlarını da yüzde 17,8 oranında artıran Pirelli’nin 2014 yılındaki toplam geliri de 6,1 milyar Euro’ya ulaştı.