21 Farklı ülkeden 243 projenin katıldığı yarışmada ilk üç dereceye girenler, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nun yeni akademik yılı açılışında törenle ödüllerini aldılar. Prof. Dr. Ayşen Türkman, Yrd.Doç.Dr. Fernanda Rivas, Prof. Dr. Gülen Güllü, Prof. Dr. Günnur Koçar, Prof. Dr. Gürdal Tuncel, Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak,  Prof. Dr. Hüseyin İşçi, Prof. Dr. Kağan Tuncay, Prof. Dr. Nedime Serakıncı, Yrd. Doç.Dr. Wayne Fuller gibi saygın akademik bir kadronun jüri üyeliklerini yaptığı yarışmada liseli ve üniversiteli projeler ayrı ayrı değerlendirildi.

Lise öğrencilerine yönelik Uluslararası Kavram Proje Yarışması’nda (ICPC) Adana Seyhan İlhan Atış Anadolu Lisesi’nden Semih Açıkgöz ve Oğuzhan Acarca, “Çoraklaşmış Tarım Topraklarının Islahında ve Çoraklaşmanın Önlenmesinde Biyolojik Çözüm Önerisi” adlı proje ile birinci oldu. Tahran Allame Helli High School’dan Shahab Zarghami ve Hamidreza Gorbanian Gohroodi “Gümüş Oksit Saat Pillerindeki Değerli Metallerin Kazanımı, Kirletici Metallerin Emisyon Kontrolüne Odaklanma” adlı proje ile ikinci olurken, Kocaeli Özel Enka Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ndenMuhammet Tat ve Sadettin Ecevit, “Atık Pili Getir Hem Doğa Kazansın Hem de Sen”, adlı projeleri ile üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda (IPC) ise Kopenhag Aalborg Üniversitesi’nden Anna Burniol Figols ve Katarzyna Cenian, “Kahve Artıklarından Biyolojik Enerji Üretimi” adlı projeleri ile birinci oldu. Yine Aalborg Üniversitesi’nden Ionela Florentina Grigoras ve Iulia Maria Daraban “Geleceğin Yeşil Petrol Kuyusu” proje ile ikinci, Hollanda The Hague Leiden Üniversitesi’nden Andrej Fedorovskij ve Thom Hersbach ise “Kapalı Döngü Atık Paylaşım Sistemleri Aracılığıyla Sürdürülebilir Bahçecilik, Deniz Ürünü Yetiştirimi ve Atık Su Yönetim Sistemi” adlı proje ile üçüncü oldu.

Üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje Yarışması’nda birinci olan takımın üyeleri 1.000’er Euro, ikinci takımın üyeleri 750’şer Euro, üçüncü takımın üyeleri ise 500’er Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirilirken, lise öğrencilerine yönelik Uluslararası Kavram Proje Yarışması’nda ise birinci olan liseli takım, 1.000 Euro, ikinci 750 Euro, üçüncü 500 Euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirildi.

ÖZEL ÖDÜLLER DE SAHİPLERİNİ BULDU

Yarışma kapsamında bazı projeler de özel ödüle layık görülürken, katılımcıların özel ödül sertifikaları öğrenim gördükleri okullara gönderildi.

Yarışmanın liselere yönelik kategorisinde İstanbul Özel Ata Anadolu Lisesi’nden Huma Tekgül ve Elif Aziret “Havanın Suyu Çıktı”, İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesi’nden Ecenur Çalış ve Tuğçenur Kaplan “Isıdan Elektriğe Bir Yol”, Mısır İskenderiye Victoria Koleji’nden Abdelrahman Mohamed El-Sayed ve Karim Hamdy Marzouq “Yıkım ve İnşaat Atıklarının Geri Dönüşümü” ile Aydın Nazilli Anadolu Lisesi’nden Zeliha Türk ve Merve Toz “Çevre Dostu Sürdürülebilir ve Uygulanabilir, Maksimum Tasarruflu Ev Modelleri” başlıklı projeleri ile özel ödülün sahibi oldular.

Üniversitelere yönelik IPC Yarışmasında ise Danimarka Aalborg Üniversitesi’nden Andrew Knox Cass ve Victor Maxwell “Yerel Gelişim İçin Rüzgar Gücünü Kullanmak”, yine aynı üniversiteden Leire Gorroño Albizu ve Luciano Pozzi, “Sürdürülebilir Şehirler İçin Sürdürülebilir Tüketim”, Brüksel Hamburg Üniversitesi FH Truer Umwelt Kampüsü’nden Adnan Habibipourzare ve Mahtab Dadarsefatmahboob “Kapalı Döngüdeki Su ve Yiyecek Çemberi: Ekosistem Hizmetlerini Birbirine Bağlayarak ve Altyapısı Gerçekleştirilmiş Sulak Alanların ODTÜ KKK’daki Atık Su ve Organik Atık Yönetimiyle Entegre Edilmesi” başlıklı projeleri ile özel ödül almaya hak kazandılar.