Türk araçlarıyla 2012 yılında gerçekleşen ihraç taşımaları için önceki yıla göre yüzde 1 azalmayla 1 milyon 182 bin sefer gerçekleştirilirken, yabancı araçların Türkiye'dengerçekleştirdiği ihracat taşımaları yüzde 7 oranında artarak yaklaşık 275 bin sefere ulaştı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ve ilgili sınır kapılarından elde edilen verilerle oluşturulan Karayoluyla Uluslararası Eşya TaşımacılığıSektörünün 2012 Yılı Değerlendirme Raporu'na göre, geçen yıl Türkiye'den gerçekleştirilentoplam ihracat taşımaları için önceki yıla kıyasla yüzde 0,8'lik azalmayla 1 milyon 457 bin 562 sefer yapıldı.

Türk araçlarıyla 25 kara ve ro-ro sınır kapısından 2012 yılında gerçekleşen ihraç taşımaları için önceki yıla göre yüzde 1 gerilemeyle 1 milyon 182 bin 684 sefer gerçekleştirildi. Yabancı araçların Türkiye'den gerçekleştirdiği ihracat taşımaları ise yüzde 7 oranında artarak toplam 274 bin 874 sefere ulaştı.

Özellikle Avrupa ülkelerine yönelik taşımalarda karşı karşıya kalınan kota ve vize gibi maliyet artırıcı sorunların Türk araçlarının yabancı araçlar karşısında rekabet gücünü azaltıcı etkilerini ortaya koyan bu durum ithalat taşımalarında da görüldü.

Türk araçları, ithalat taşımaları için 2012 yılında önceki yıla göre yüzde 3 düşüşle 318 bin 165 sefer yaparken, yabancı araçların Türkiye'ye yönelik ithalat taşımaları yüzde 1 azalarak 176 bin 475 sefere geriledi.

- Mısır'a yönelik taşımalar 100 kat arttıKarayoluyla uluslararası eşya taşımalarının bölgesel gelişimine bakıldığında ise ocak-aralık 2012 döneminde Türk araçlarının Avrupa ülkelerine yönelik ihraç taşımaları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla 318 bin 876 sefere çıktı.

Suriye sorunu ve kapanan kara sınır kapılarının etkisiyle Türkiye'nin Ortadoğu bölgesine yönelik ihraç taşımaları yüzde 4 düşüşle 662 bin 152 sefere inerken, güçlü ihracat pazarlarından Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yönelik ihraç taşımaları da yüzde 6,3 artışla 201 bin 634 sefere ulaştı.

Suriye'de yaşanan siyasi sorunların ağırlıklı olarak olumsuz etkilediği Ortadoğu taşımaları için Mersin, Taşucu ve İskenderun'dan hizmete konan yeni ro-ro hatları bir rahatlama sağlarken, geçen yıl Mısır'a yönelik taşımalarda önceki yıla kıyasla yaklaşık 100 kat artış kaydedildi.

Irak taşımalarının tüm ihracat taşımalarındaki payı yüzde 51'i aştı

Avrupa'da süregelen ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'den bu bölgeye yönelik taşımalarında yabancı araçlar yüzde 3 azalma, Türk araçları ise yüzde 1 artış kaydetti. Türk araçlarının Rusya-BDT ülkelerine yönelik karayolu ve Ro-Ro seferlerinde yüzde 6,3 artış görülürken, yabancı araçlar Türkiye'den bu bölgeye yaptıkları taşımalarında sefer sayılarını yüzde 31 oranında artırdı.

İhracat taşımalarında Avrupa'da Almanya, Fransa, İtalya, Romanya, İngiltere; Ortadoğu'da Irak ve İran; BDT bölgesinde Nahçıvan taşımaları dahil Azerbaycan, Gürcistan ve Türkmenistan ilk sıralarda yer aldı. Irak taşımalarının tüm ihracat taşımalarındaki payı 600 binin üzerindeki seferle yüzde 51'i aştı.

Türkiye'ye boş giriş yaparak yük alan yabancı araç sayısı yüzde 7 oranında arttı

Yabancı araçların Türkiye'den ihracat taşıması yaptıkları ilk 10 ülke Bulgaristan, İran, Irak, Gürcistan, KKTC, Rusya, Romanya, Almanya, Ukrayna, Polonya olarak sıralandı.

Türkiye'ye boş giriş yaparak yük alan yabancı araç sayısı 2012 yılında önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 7 oranında artarak 127 binin üzerinde gerçekleşti. Türkiye'ye boş girip ihraç yük alan yabancı araçlarda ilk 10 ülke Irak, Bulgaristan, Gürcistan, İran, KKTC, Moldova, Makedonya, Romanya, Ukrayna ve Suriye oldu.

Türkiye üzerinden yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilen transit taşımalar ise 2011 yılından 2012 yılına yüzde 1 artarak 51 bin 585'e ulaştı. Transit taşımalarda Türkiye'yi tercih eden ülkelerin başında Gürcistan, İran, Irak, İtalya ve Suriye geldi.