Sondaj çalışmaları, öngörülen tarihten 1 yıl önce, Ocak ayında başlayacak. Çalışmaları yapacak olan son teknoloji ile donatılmış sondaj gemisi, üç adet gemi ve iki helikopterle desteklenecek. Projede, kıyı tedarik üssü dâhil yaklaşık 240 kişinin çalışması planlanıyor.

Konu ile ilgili olarak yapılan toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Türkiye’nin amacı, 100. yaşını kutlayacağı 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır. Ülkemizin bu hedefe ulaşmasındaki önemli etkenlerden biri de yerli enerji kaynaklarının artışı olacak. Bu anlamda enerji kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak birincil hedeflerimiz arasında. Türkiye Petrolleri ve Shell arasındaki işbirliğinin olumlu sonuçlarının sadece enerji sektörüne değil, ülkemizin genel ekonomisine de katkı sağlamasını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

Karadeniz’de gerçekleşecek arama çalışmalarının ortağı olan, Türkiye Petrolleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Besim Şişman ise “Shell ile gerçekleştirdiğimiz çalışma, erken dönem arama projesidir. Ülkemizin petrol ve gaz kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen bu proje kapsamındaki öncelikli hedefimiz, olabildiğince veri toplamak ve bu verileri analiz etmekten geçmektedir. Arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması en büyük dileğimiz” dedi.

Ahmet Erdem: Küresel tecrübemizi Türkiye’ye taşıyoruz

Türkiye Petrolleri ile ortaklaşa yürütülecek olan çalışmalara dair bilgi veren Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem: ‘‘Shell, Türkiye’nin kalkınmasına ve enerji sektörüne 91 yıldır katkı sağlıyor. Ürün ve hizmet çeşitliliğimiz, küresel tecrübemiz, araştırma ve geliştirme ve inovasyona dayalı yüksek teknolojimiz ile ülkemiz için değer yaratmak amacıyla Shell’in küresel uzmanlığını Türkiye’ye getiriyoruz. Türkiye’nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’i, doğal gaz ihtiyacının ise sadece yüzde 2’si yerli kaynaklardan karşılanıyor. Bu kuyu ile Batı Karadeniz’de hidrokarbon kaynaklarının olup olmadığı konusunda önemli bilgilere ulaşacağız. Türkiye, petrol ve doğal gaz alanında yerli üretimi daha üst seviyelere çekmeye çalıştığı için bu çalışmalar oldukça önemlidir. Projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Shell ve TP’nin uyumlu ortaklığı ve özverili çalışmalarıyla proje 1 yıl erken başlıyor

Projenin ortak işletme anlaşmasının bir parçası olarak, TP’nin Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle üç boyutlu sismik veriler toplandığını aktaran Ahmet Erdem; Shell ve Türkiye Petrolleri arasındaki uyumlu ortaklık, özverili çalışma, düzenleyici kuruluşların ve yetkili makamların desteğiyle arama kuyusunun açılma tarihini 1 yıl erkene çekmeyi başardıklarını kaydetti.