Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen ve katılan öğrencileri enerji tasarrufu sağlayan araçlar tasarlamaya, üretmeye, test etmeye teşvik eden Shell Eco-marathon yarışması  bu yıl 22-24 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam kentinde 30. kez gerçekleştirildi.

Yarışmada yepyeni rekorlara imza atıldı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 26 Avrupa ülkesinden 197 takımın katıldığı yarışmada öğrenciler, “Prototype” (Prototip) ve “UrbanConcept” (Şehir Konsepti) olmak üzere iki farklı otomobil tasarımı kategorisinde ve yedi farklı enerji tipinde yarıştı. Katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, dört bir yanındaki illerden gelen  toplamda 18 lise ve üniversite takımı başarıyla temsil etti.

Bu yıl Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü kazanma başarısını gösterdi. Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı öğrencileri podyuma çıkarak Türk bayrağını dalgalandırarak kupalarını aldılar.

Yarışmanın başladığı yıl olan 1985’in kazanan aracı, Rotterdam’dan Londra’ya gidecek kadar verimliyken, 30 yıl sonra bugün Prototype CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) kategorisinde 2551.8km/l performansıyla bu yılki yarışmanın en verimli sonucuna imza atan Microjoule-La Joliverie ekibi, aynı miktarda yakıtla Rotterdam’dan Moskova’ya kadar gidebiliyor. Böylelikle, 1985 yılından bu yana yakıt verimliliği dört katına çıkmış oldu.

Royal Dutch Shell'in, tasarruf özellikli yakıt Shell FuelSave gibi akıllı ürünler ve enerjinin verimli kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla tüm dünyada uyguladığı “Akıllı Ulaşım” yaklaşımının en önemli etkinliklerinden biri olan Shell Eco-marathon'u bu yıl 50.000’i aşkın kişi izlerken; Avrupalı gençler 1 litre yakıt veya 1 kWs enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için kıyasıya mücadele etti. Bu seneki yarışta üç yeni pist rekoru kırıldı.

Türk öğrenciler Avrupa’nın en emniyetli aracını üretti !

Bu sene Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü  aldı. Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı öğrencileri podyuma çıkarak kupalarını kaldırdılar ve bayrağımızı dalgalandırdılar.

YTÜ takımı AE2 Project adına konuşan ekip üyesi Fatih Açıl, takım olarak elektrikle çalışan Prototip kategorisinde yarıştıklarını belirterek, “Son derece yoğun bir çalışma disiplini ile ürettiğimiz aracımız ‘İstanbul’ aerodinamik yapısı ve estetikliği ile yepyeni bir tasarıma sahip. Toplamda 27 kg olan aracımızın hafifliği ve dayanıklılığı üretimde kullanılan karbon fiber kalıp gövdesi ile sağlandı. Emniyet, aracımızı tasarlarken ve üretirken en önemli önceliklerimizden biriydi. Shell’in emniyete verdiği önem, bizim de bu alanda gelişmemizi sağladı. Avrupa’nın 26 farklı ülkesinden katılan 197 takımın içinden sıyrılarak Avrupa’nın en emniyetli aracını üretme başarısını gösterdik. Ülkemize bu başarıyı getirmek bizim için büyük bir onur.  Önümüzdeki yıl yeni başarılara imza atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Türk takımları için önemli deneyim

Bu yıl Shell Eco-marathon’a Türkiye’den katılma başarısı gösteren takımlardan yarışmada önemli sonuçlar aldılar. UrbanConcept Hydrogen kategorisinde yarışan İstanbul Üniversitesi’nden Hidroist takımı, 163km/m3 sonuç ile  5’inci oldu.   Prototype Hydrogen kategorisinde ise Anadolu Üniversitesi’nden Hidroana 298km/m3 ile 7’inci, UrbanConcept  Baterry-electric kategorisinde, Yeditepe Üniversitesi’nden YUEMT 58km/kWh ile 9’uncu oldu. Prototype Baterry-electric kategorisinde Yıldız Teknik Üniversitesi takımı AE2, 217km/kWh ile 25’inci; Erciyes Üniversitesi’nden TYEKK 170km/kWh ile 30’uncu; Prototype Gasoline kategorisinde ise İTÜ’den Facilis 171km/lt ile 32’inci oldu.

Yarış öncesi Türkiye’den katılan öğrencilerin araçlarıyla birlikte yer aldığı standlara giderek onlara başarılar dileyen Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, yarışma sonrası yaptığı açıklamada, “Bu yıl Türkiye takımlarının Shell Eco-marathon’a katılışının 10. Yıldönümü. 10 yıldır Türkiye’nin farklı illerinden 100’ün üzerinde takım ve 1000’den fazla gencimizin Shell Eco-marathon’a katılması bana ve tüm Shell Türkiye ailesine ayrı bir heyecan ve gurur veriyor. Shell Eco-marathon gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkılarda bulunuyor. Aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve yol emniyeti disiplinine  kadar birçok alanda çok önemli bir tecrübe Eco-marathon. Bunların ötesinde gençlerimize, yurtdışında onlarca farklı ülkeden gelen yaşdaşlarıyla yarışma imkanı sunuyor Bu yıl 18 takımımızla Shell Eco-marathon’a en fazla takımla katılan ülkelerden biriydik. Büyük bir azim ve mücadele örneği gösteren takımlarımız, ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. Takımlarımıza destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Ahmet Erdem ayrıca “Bu yıl Yıldız Teknik Üniversitesi takımı AE2, Emniyet Ödülü alarak çok önem verdiğimiz bir alanda büyük bir başarıya imza attı ve bizi çok gururlandırdı. Shell Türkiye olarak, Türkiye’de yetişen geleceğin mühendislerinin enerji, otomotiv teknolojileri ve enerji tasarrufu alanında elde ettikleri ve edecekleri ilerlemenin, keşfedecekleri yeniliklerin destekçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yarışma öncesinde ayrıca Royal Dutch Shell CEO’su Ben van Beurden da takımların bulunduğu standları ziyaret ederken İTÜ takımı Falicis’in bulunduğu standa gelerek araç hakkında bilgi aldı ve öğrencilere şans diledi.

Dört gün süren yarışma boyunca, ailelere ve çocuklara enerji biliminin yepyeni yönlerini sunan Shell Enerji Laboratuvarı’nı ziyaret etmek ve etkinliğe tanık olmak üzere Rotterdam’ı yaklaşık 50.000 kişi ziyaret etti. 

Gelecek yıl Londra’da

Shell Eco-marathon Avrupa’ya son kez ev sahipliği yapan Rotterdam, organizasyonu dört yılın ardından 2016 için Londra’ya devredecek.