Parkta gerçeğe uygun olarak yapılan iki siperde, Türk ve Anzak askerlerinin gerçek boyutlardaki heykellerini ve kullandıkları savaş malzemelerini görmek mümkün.

OPET, Gelibolu Yarımadası’nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak ve bölgesel kalkınma sağlamak amacıyla başlattığı “Tarihe Saygı Projesi” nin yedinci yılında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Projenin önemli bir parçası olan “Tarihe Saygı Parkı” açılışından bu yana üçüncü kez yenilendi. “Tarihe Saygı Parkı”, 16 Mart Cumartesi günü, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz ve OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca’nın katıldığı törenle yeniden ziyaretçilerin hizmetine açıldı.

Yenileme çalışmaları kapsamında neler yapıldı?

  • Dokuz ay süren Tarihe Saygı Parkı’nın yenilenme çalışmaları kapsamında, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Nurettin Bektaş tarafından ‘Bomba Sırtı Vakası’nı canlandıran heykel çalışması yapıldı.  Gerçek boyutlarıyla, deniz tarafı Anzak, kara tarafı Türk olmak üzere siperler   düzenlendi. Siperlerin içlerine gerçeğine uygun mühimmat, teçhizat ve dokümanlar ile gerçek boyutlarda yirmişer asker heykeli yerleştirildi.
  • Siper araları, yarımada florasına göre bitkilendirildi. Alanın çevresine cam duvarlar yapıldı ve ‘Bomba Sırtı Vakası’nı anlatan bir yazı bu duvarlara yerleştirildi. Diğer tüm bilgiler de cam panolara kumlama yöntemiyle yazıldı.
  • Parkta yer alan Tarihe Saygı Heykeli’nin dört bir yanına heykeli anlatan kitabeler konuldu.
  • Parkın tüm yer, duvar, döşeme, ahşap, cam gibi malzemelerinin bakım ve onarımları gerçekleştirildi.
  • Mevcut harita- maket üzerinde bakım çalışmaları yapıldı. Maketin yüzeyi tamamen soyularak, yeniden astar çekilerek, boyandı. Zeminin kara ve denizi simgeleyen bölümleri boyandı ve tüm alana uyarı levhaları eklendi.  
  • Parkın genelinde kapsamlı bir peyzaj çalışması yapıldı.