EPDK’nın akaryakıt şirketlerini Ankara’ya çağırıp ‘İndirim yapın yoksa tavan fiyat uygularız’ uyarısına, sektörden sert tepki geldi. Sektörün temsilci kuruluşlarından PÜİS bir açıklama yaparak, tavan fiyatın taşradaki bayileri mağdur edeceğine dikkat çekerek, ucuz akaryakıt için akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerin düşürülmesini istedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun benzin ve motorine yeniden tavan fiyat getirmek istemesi, sektörün sert tepkilerine neden oldu. Akaryakıt bayilerinin temsilci kuruluşlarından Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), bir açıklama yaparak, EPDK’nın benzin ve motorinden alınan yüksek vergilerin düşürülmesini gündeme taşımasını istedi. Başkan Muhsin Alkan imzasıyla yapılan açıklamada EPDK’nın önceki gün sektörle yaptığı toplantıda Başkan Mustafa Yılmaz’ın “bayi transferlerinde oluşan yüksek bedeller”i gerekçe göstererek, tekrar tavan fiyat uygulamasına gidebilecekleri açıklamasını büyük bir şaşkınlıkla karşıladıkları bilgisine yer veriliyor. Alkan, açıklamasında “Yüksek akaryakıt fiyatlarının temel sebebi, Türkiye’deki vergilendirme politikasıdır. Bu hususun kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istiyoruz. Akaryakıt fiyatlarında tüketiciyi tatmin edecek bir indirim sağlanmak isteniyorsa, bunun yolu tavan fiyat uygulamasından değil, akaryakıt ürünleri üzerinden alınan vergilerin düşürülmesinden geçer.” değerlendirmesini yaptı.

EPDK’nın tavan fiyata gerekçe olarak, bayi transferlerine bağlaması da tepki aldı. PÜİS, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Dağıtım şirketleriyle bayiler arasında düzenlenen bayilik sözleşmeleri ve bu sözleşmeler çerçevesinde dağıtıcılar tarafından bayilere ödenen transfer bedelleri tavan fiyat uygulamasının kesinlikle bir gerekçesi olamaz.” 5015 sayılı kanunun EPDK’ya tavan fiyat uygulama yetkisini verdiği ve bu durumun kanunda net bir şekilde açıklandığına dikkat çeken PÜİS, şu görüşlere yer verdi: “Petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve-veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir.” Açıklamada “Kanun maddesinde de açıkça görüleceği üzere, bayi transfer bedelleri ya da dağıtıcı ile bayi arasında özel hukuk çerçevesinde kurulan herhangi bir ilişki, taban ve-veya tavan fiyat uygulanmasını gerektirmez.” değerlendirmesi yapıldı.

İNDİRİM İÇİN VERGİLER DÜŞMELİ

PÜİS’e göre muhtemel bir tavan fiyat uygulaması, taşradaki akaryakıt bayilerini mağdur edecek. Nedeni, dağıtıcılar tarafından bayilere ödendiği ifade edilen yüksek transfer bedelleri, Türkiye’de faaliyet gösteren 13 bine yakın istasyonunun tamamı için geçerli değil. Söz konusu yüksek transfer bedellerini büyük şehir merkezlerindeki satış hacmi yüksek, marka bilinirliğini artıracak lokasyonlarda bulunan sınırlı sayıdaki bayi alıyor. Türkiye’de bulunan istasyonların sayısal olarak çok büyük bölümü ise taşra olarak nitelendirilen şehirler arası yollarda, kasabalarda ve köylerde. Dolayısıyla istasyonların çoğunluğuna transfer bedeli ödenmiyor. Bu açıdan bakıldığında, bayi transferleri için ödenen bedeller, yüksek akaryakıt fiyatlarının bir gerekçesi  değil. PÜİS Başkanı Muhsin Alkan, açıklamasında, “Tüketicilerin yüksek fiyatla akaryakıt satın alması, ne rafineri, ne dağıtım şirketi ne de bayilerin suçu değildir. Yüksek akaryakıt fiyatlarının sebebi vergi.” dedi. Alkan, akaryakıtta tüketiciyi tatmin edecek indirim için tavan fiyat yerine akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerin düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Alkan açıklamasını “Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Maliye Bakanlığı’nın bu yönde yapacağı çalışmaları destekleyeceklerini ifade etmişti.” cümlesiyle tamamladı.