Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bosphorus Enerji Zirvesi'nde TPAO’nun (Türkiye Petrolleri) özelleştirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Yıldız, “TPAO'nun özelleştirilmesiyle ilgili kanun teklifini hazırladık, Bakanlar Kurulu'na gönderiyoruz. Rusya ile gündeme gelen yeni boru hattını gerçekleştirebiliriz ama bu bir transit projesi olmayacak” dedi.

60 yıllık dev

TPAO, 1954 yılında, 6327 sayılı kanunla, kamu adına hidrokarbon arama, sondaj, üretim, rafineri ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kuruldu.

Türkiye'nin yegâne milli petrol şirketi olan TPAO, geçmişte petrol sektörünün pek çok “ilk”lerini gerçekleştirdi. TPAO, yarım asrı aşan yaşamında, Petkim, TÜPRAŞ, Petrol Ofisi gibi 17 büyük kuruluşu birer ilk olarak Türkiye'ye kazandırdı.

1983 yılına kadar entegre bir petrol şirketi olarak arama, üretim, rafinaj, pazarlama ve taşımacılık gibi petrol sektörünün pek çok alanında faaliyetlerde bulunan TPAO, 1983 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonucunda bugün sektöründe yurtiçi ve yurtdışında, sadece arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir petrol şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin kayıtlı sermayesi 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor.