Sütaş, ‘Geleceği Düşünmemiz Çok Doğal’ konsepti ile açıkladığı 2015 Sürdürülebilirlik Raporu’nu, ‘Kurumsal Sürdürülebilirlik’, ‘Çevresel Sürdürülebilirlik’, ‘Ekonomik Sürdürülebilirlik’ ve ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ olmak üzere dört ana başlık altında topladı.

Muharrem Yılmaz: “Sürdürülebilirliğin işimizin özünde olması çok doğal”

Sütaş’a özgü ‘Çiftlikten Sofralara’ iş modelinin temelinde sürdürülebilirlik vizyonunun yer aldığını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz şunları söyledi: “2020 hedeflerimiz arasında, enerji ihtiyacımızın %100’ünü çiftliklerimizin gübrelerinden ve organik atıklarımızdan sağlamak, sera gazı salımını %50, işlediğimiz çiğ süt miktarına oranla su kullanımını %25 azaltmak yer alıyor. Süt aldığımız çiftliklerin verimliliğini de %20 artırmayı, ölçeklerini ise %30 büyütmeyi amaçlıyoruz.

Sütçülüğün toplumun refahına sağladığı katkının artması, sektörün sağlıklı büyümesi ve tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. 41 yıldır devam eden sürdürülebilirlik yaklaşımımızın sonuçlarını ve geleceğe ilişkin hedeflerimizi bir araya getiren raporumuzu kamuoyuyla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

 

Sütaş’tan 20 milyon dolarlık çevre yatırımı

Enerji ve çevre politikalarını ‘doğadan aldığını doğaya geri verme’ ilkesiyle oluşturan Sütaş, bugüne kadar çevre konusunda 20,1 milyon dolarlık yatırım yaptı. 2013-2015 yılları arasında işlediği çiğ sütbaşına oranla sera gazı salımında %39, su kullanımında %26 azalma sağladı. Çiftliklerinden gelen gübrelerden ve üretim süreçlerinde ortaya çıkan organik atıklardan enerji elde eden Sütaş, 2015 yılında 300 bin ton atığı bertaraf ederek, tüm grubun toplam elektrik ihtiyacının %41’ini, buhar ihtiyacının ise %10’unu karşıladı. Sütaş’ın 2015 yılında toplam sera gazı azaltımı, 2 milyon ağacın bir yılda emdiği toplam karbondioksit miktarına denk geldi. Sütaş, 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan Organik Gübre Üretim Tesisi ile enerji tesislerinden çıkan atıkları da değerlendirecek. Böylece %80 organik madde içeren gübre üretimi yaparak, toprak yapısının zenginleşmesine ve çok daha yüksek verim alınmasına katkı sağlayacak.

 

Süt üreticilerine 1 milyar TL ödedi

2015 yılında yaptığı yatırımların tutarı 48,6 milyon dolara ulaşan Sütaş, ‘Çiftliklerden Sofralara’ entegre iş modeliyle 4 bin 532 kişiye doğrudan, başta 27 bin 500 süt üreticisi aile, 1.600 dağıtıcı ve 700 iş ortağı olmak üzere on binlerce kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Sütaş, 2015 yılında günde 2 milyon litre süt karşılığında süt üreticilerine 1 milyar TL, diğer tedarikçilerine de 800 milyon TL’ye ulaşan ödeme yaparken tarım ve tarıma dayalı sanayinin lokomotif kurumlarından biri olmayı sürdürdü.

 

Bakanlık, Üniversite ve sanayi işbirliğiyle onbinlerce üreticiye eğitim ve sertifika verildi

Sütaş, çiğ sütün verimliliğini ve kalitesini artırma, sütçülüğü geliştirme hedefiyle, Tarım Bakanlığı ve Üniversiteler ile işbirliği yaparak Türkiye’nin heryerinden süt üreticilerine şartsız ve ücretsiz süt hayvancılığı eğitimi veriyor. Bugüne kadar 17 bin üretici ve öğrenci, Sütaş eğitim merkezlerinde süt hayvancılığı eğitimine katılarak sertifika almaya hak kazandı.

 

Sektörünün en sevilen markası ve kurumsal yönetim lideri

Bağımsız şirketler tarafından yapılan araştırmalarda sektörünün en sevilen markası seçilen Sütaş’ta, adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk anlayışıyla çalışmak iş yapış biçiminin en temel unsurlarını oluşturuyor. Bu çerçevede 2015 yılında, SPK kriterlerine göre derecelendirilerek aldığı 93,4 Kurumsal Yönetim notuyla Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği tarafından düzenlenen “VI. Kurumsal Yönetim Ödülleri” töreninde “En Yüksek Nota Sahip Halka Açık Olmayan Kuruluş” ödülünü aldı.

 

Sütaş’ın 2020 Sürdürülebilirlik Hedefleri

  • Enerji ve organik gübre ihtiyacının %100’ünü doğal gübre ve organik atıklardan üretecek.
  • Enerji verimliliğini %40 artıracak.
  • İşlediği her litre çiğ süt için kullandığı su miktarını %25 azaltacak.
  • Kullandığı suların %100’ünü kullanılabilir su olarak doğaya geri verecek.
  • Tüm üretim ve dağıtım süreçlerinde sera gazı salınımını %50 azaltacak.
  • Tüketiciye ulaşan her bir paket için kullanılan ambalaj malzemesini %20 azaltacak.
  • 1 litre süte karşılık, 2.5 ağacın temizleyeceği havaya eşdeğer emisyon azaltımı yapacak.
  • Atıklarının %100’ünü geri dönüştürecek.
  • Tüm gübre ve yem ambalajlarını geri dönüştürülen ambalajlardan üretecek.
  • Kullandığı toprakların verimliliğini %30 artıracak.
  • Doğrudan ve dolaylı istihdam verimliliğini %25 artıracak.
  • Süt aldığı hayvanların verimliliğini %20, çiftliklerin verimliliğini %30 artıracak.
  • Lojistik giderlerini ton başına %40 azaltacak.
  • Türkiye’de ambalajlı süt ve süt ürünleri tüketiminin kişi başına %25 artmasına katkıda bulunacak.
  • Eğitim verdiği üreticilerinin sayısını 22 bine çıkartacak.
Her yıl kazancının % 1’ini, sağlıklı beslenme ve süt bilincinin artması için yapacağı eğitim ve etkinliklere harcayacak.